Premierul Florin Cîțu, despre scandalul raportării deceselor COVID

Premierul Florin Cîțu, despre scandalul raportării deceselor COVID

Premierul Florin Cîțu spune că nu există la Ministerul Sănătății un grup de lucru care se ocupă cu verificarea modalității în care sunt raportate oficial decesele de Covid-19, așa cum a declarat fostul ministru Vlad Voiculescu, el anunțând că acest grup de lucru va fi înfiinţat și se va investiga.
 
Cîțu a fost întrebat, duminică, dacă intenţionează să trimită Corpul de control la Ministerul Sănătăţii pentru a face verificări după declaraţiile lui Vlad Voiculescu cu privire la neconcordanţele între cele două platforme în care sunt înregistrate decesele.
„I-am cerut ieri secretarului de stat Andrei Baciu, în urma informațiilor apărute în presă, să îmi spună dacă există la nivelul Ministerului Sănătății un grup de lucru care se ocupă de așa ceva. Azi avem confirmarea că acest grup de lucru nu există. Deci nu am cum să vă dau vreo informație. Vom face un grup de lucru care să investigheze și vom urmări toata procedura – grup de lucru care să vină cu niște concluzii, concluzii care trebuie să fie prezentate în Guvern și după aceea putem să le prezentăm și public”, a afirmat premierul Florin Cîțu într-o declarație acordată presei, după şedinţa Centrului Naţional de Conducere şi Coordonare a Intervenţiei de la Ciolpani.

Cîțu a fost întrebat de jurnaliști și despre nota de informare pe care i-ar fi trimis-o vicepremierul Dan Barna în legătură cu problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor Covid-19.

„Am verificat stenograma ședinței de Guvern și nu este nicio informare în ședința de Guvern. Am verificat dacă de la Ministerul Sănătății a plecat vreun material către cabinetul premierului, nu a plecat niciun material. Am verificat la registratura Guvernului dacă există vreun material de la Ministerul Sănătății sau de la vicepremier, nu este niciun material. Este posibil să fie pe drum”, a răspuns Florin Cîțu. potrivit hotnews.ro.

Întrebat de asemenea dacă a avut o discuție privată cu Dan Barna în acest sens, Cîțu a spus că: „Discuțiile mele private cu dl vicepremier rămân private din punctul meu de vedere”.

***

Vlad Voiculescu a acuzat, în prima sa ieșire publică după demiterea din funcție, că „există indicii” că decesele de Covid-19 nu sunt raportate corect, că numărul ar fi mai mare decât în realitate, și i-a dat temă lui Florin Cîțu să revadă metodologia de raportare făcută în guvernarea PNL.

Întrebat care ar fi diferențele, fostul ministru al Sănătății a spus că nu vrea să pronunțe cifre. Chestionat, de asemenea, de ce nu a semnalat această situație până acum, el a susținut că a descoperit în urmă cu mai puțin de 10 zile și că formase un grup de lucru care să verifice metodologia de raportare.

Ulterior, premierul Florin Cîțu i-a cerut vicepremierului Dan Barna să spună public dacă știa despre problemele semnalate de Vlad Voiculescu privind subraportarea deceselor Covid-19 și ce măsuri a dispus.

Dan Barna a răspuns că a fost „informat joi, 15 aprilie, de echipa de la Ministerul Sănătății că verifică posibile inadvertențe în modul de raportare a persoanelor decedate de Covid-19 în cele două baze de date folosite de autorități”. Barna a susținut de asemenea că i-a transmis o notă de informare premierului și că i-a și spus despre situație în cadrul ședinței de guvern de joi.

„Am solicitat imediat secretarului de stat să facă o notă de informare premierului Florin Cîțu, cu stadiul situației, pentru a putea decide măsurile pe care le va considera necesare în calitate de ministru interimar al Sănătății. Nota a fost transmisă conform nr. de înregistrare la cabinetul premierului ieri, 15 aprilie, la ora 11:05”, a precizat Barna.

„Ulterior, în cadrul ședinței de Guvern de i-am transmis premierului ca am fost informat că este o situație în analiză la Ministerul Sănătății legată de metodologia privind înregistrarea deceselor de Covid-19 și că am cerut să-i fie trimisă și că a primit o notă pe acest subiect. Premierul, ca ministru interimar al Sănătății, mi-a comunicat că va analiza aceste informații”, a mai spus Dan Barna.

Fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu a venit cu noi precizări pe subiect vineri seară, într-o emisiune la Digi24. „Mai bine de jumătate dintre cei care făceau parte din grupul de lucru au fost demiși”, a spus el.

„Vorbim despre un lucru pe care l-am observat în urmă cu câteva zile, nu aveam de gând să fac lucrurile acestea publice până să terminam o investigație. Aveam un grup de lucru la MS care ar fi trebuit să se ocupe de acest lucru, mai bine de jumătate dintre ei au fost demiși, iar lucrurile acestea trebuie lămurite”, a afirmat Vlad Voiculescu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii