Primele doze de vaccin anti COVID-19 au ajuns în țară

Primele doze de vaccin anti COVID-19 au ajuns în țară

La 10 luni de la depistarea primului român infectat cu noul coronavirus, România se află în fața unui moment istoric. Primele vaccinuri împotriva noului coronavirus au intrat în țară prin Vama Nădlac 2. Este vorba despre prima tranșă, de 10.000 de doze, pentru cadrele medicale care lucrează direct cu bolnavii de Covid.
Primele 10.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech au intrat în țară cu o furgonetă frigorifică aparținând unei firme poloneze specializată în transporturi farmaceutice și produse refrigerate.
Transportul a fost însoțit de un convoi al armatei până la București, unde, în a treia zi de Crăciun va începe campania de vaccinare. 

Tirurile au ajuns în Vama Nădlac 2 după orele prânzului. De aici au fost preluate de șeful DSU, Raed Arafat și de șeful campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță. 

„Este un moment istoric, lumea a găsit o soluție, începem să o aplicăm. Este o speranță, este lumina de la capătul tunelului, dar atenție, asta nu înseamnă că problema s-a rezolvat și asta nu înseamnă că uităm de măsurile care sunt obligatorii”, a declarat Raed Arafat.

Vaccinarea începe în toate spitalele aflate în prima linie 

Pe 26 decembrie vaccinurile ajung la Institutul Cantacuzino, desemnat Centru național de stocare a vaccinurilor împotriva COVID-19 (este estimată ora 7 dimineața). Iar duminică, cu aceste doze vor fi vaccinate 4.500 de cadre medicale. Vaccinarea începe, în același timp, în toate cele 10 spitale de boli infecțioase, aflate în prima linie în lupta împotriva noului coronavirus. „Toate aceste activități sunt perfect sincronizate și în acord cu ceea ce se întâmplă în restul țărilor. Este un efort logistic fara precedent, suntem pregătiți să demarăm campania de vaccinare împotriva Covid-19 în condiții de siguranță”, a spus Valeriu Gheoghiță, medic primar boli infecţioase la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Carol Davila”.

Vaccinarea se va realiza în trei etape. Primii vor fi imunizați lucrătorii din domeniul sănătății și cel social, atât din sistemul public, cât și din cel privat. În etapa a doua va fi vaccinată populația cu grad ridicat de risc și lucrătorii care desfășoară activități în domenii-cheie, iar în ultima etapă populația generală, de la primăvară.

Gurpul de Comunicare Strategică a transmis că, în ultimele 24 de ore, peste 3.800 de români s-au îmbolnăvit de Covid-19. La terapie intensivă sunt internați peste 1.200 de bolnavi, iar 111 oameni au pierdut lupta cu virusul, într-o singură zi. Județul Ilfov continuă să aibă cea mai mare rată de infectare, de 6,24 de cazuri la mia de locuitori. Pe locul doi rămâne Capitala, cu un indice de incidență de 4,76. Clujul și Brașovul sunt la egalitate, cu un coeficient de 3,82.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
8.9 ° C
11.6 °
5 °
60 %
2.1kmh
0 %
sâm
18 °
Dum
16 °
lun
15 °
mar
13 °
mie
5 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii