Record pentru plata daunelor. Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă RCA a depăşit 5,6 milioane lei

Record pentru plata daunelor. Cea mai mare despăgubire plătită pe o poliţă RCA a depăşit 5,6 milioane lei

Peste 5,6 milioane lei reprezintă cea mai mare despăgubire plătită, anul trecut, de asigurătorii din România în baza unei poliţe obligatorii RCA, anunță Uniunea Naţională a Societăţilor de Asigurare şi Reasigurare din România (UNSAR).

Suma acoperă prejudiciile provocate de un accident produs de o autoutilitară în Italia.

Conform unei analize realizate la nivelul asociaţiei. în 2023, valoarea primelor 10 despăgubiri plătite în baza poliţelor obligatorii RCA a fost de 34,7 milioane lei, fiecare dintre aceste despăgubiri acoperind atât vătămări corporale, cât şi daune materiale. Dauna medie plătită în baza poliţelor RCA a crescut semnificativ în 2023, cu peste 8%, ajungând la valoarea de 10.750 lei, ceea ce echivalează cu aproximativ 2.150 euro.

„Asigurătorii au plătit anul trecut despăgubiri record în baza poliţelor RCA, de 4,2 miliarde lei. Acestor sume li se adaugă rezerve în valoare de 2,3 miliarde lei pentru daunele avizate (RBNS), dar şi 2,35 miliarde lei aferente daunelor neavizate (IBNR)”, explică UNSAR într-un comunicat de presă preluat de AGERPRES.

Conform Raportului ASF pentru anul 2023, asiguratorii autorizaţi de Autoritate au plătit despăgubiri pentru aproximativ 292.000 dosare de daună. Acest număr nu include însă daunele avizate la sucursalele asigurătorilor din UE care prestează activităţi de asigurare în România pe baza dreptului de stabilire (FOE), nici la cele deschise la Fondul de Garantare a Asiguraţilor în urma falimentelor City Insurance şi Euroins, şi nici dosarele de daună care sunt deschise, dar se află în rezervă. De altfel, aceste daune nu sunt incluse nici în calculul indicatorilor specifici precum rata daunei sau rata combinată care sunt prezentaţi în acelaşi raport, susţin reprezentanţii UNSAR.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
13 ° C
14.9 °
12 °
87 %
4kmh
40 %
Dum
22 °
lun
23 °
mar
23 °
mie
22 °
joi
25 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii