Românii vor avea dreptul să nu mai răspundă angajatorilor

Românii vor avea dreptul să nu mai răspundă angajatorilor

În curând românii vor avea dreptul să nu răspundă la mesajele sau e-mailurile angajatorilor, după ce programul se termină. În acest sens, Comisia Europeană pregătește o Directivă. Parlamentarii europeni vor să legifereze dreptul angajaților europeni de a nu răspunde email-urilor, sms-urilor sau altor forme de mesaj  primite de la angajator după ce programul de lucru al acestora s-a terminat.

Odată cu pandemia cu SARS COV-2, peste o treime dintre angajații din Uniunea Europeană au fost trecuți în telemuncă. Nu a durat foarte mult până au apărut primele controverse legislative în ceea ce privește timpul liber.

Comitetul pentru Ocuparea Forței de Muncă din cadrul Consiliului UE susține, printr-o rezoluție adoptată recent, că statele membre trebuie să se asigure că angajații pot exercita dreptul de a se deconecta de la activitățile presupuse de slujba lor. Acest lucru ar trebui să fie prevăzut inclusiv în contractele colective de muncă.

Cu toate acestea însă, acest drept nu este prevăzut în mod explicit în legislația UE. Așadar, deputații comitetului au făcut o solicitare la adresa Comisiei să propună o Directivă UE în acest sens.

Potrivit procedurilor, rezoluția votată de deputați va fi votată într-o sesiune plenară din ianuarie 2021. Odată aprobată de Parlament, aceasta va fi transmisă Comisiei și țărilor UE pentru implementare ca parte a viitoarelor decizii de reglementare.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
34.5 ° C
36 °
32.8 °
32 %
3.1kmh
0 %
lun
34 °
mar
33 °
mie
35 °
joi
38 °
vin
34 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii