Sondaj INSCOP: 64,2 la sută dintre români cred că trebuie apărate interesele naţionale, cu orice preț

Sondaj INSCOP: 64,2 la sută dintre români cred că trebuie apărate interesele naţionale, cu orice preț

Majoritatea românilor (81%) consideră că direcţia înspre care trebuie să se îndrepte ţara noastră din punct de vedere al alianţelor politice şi militare este Vestul, adică UE, SUA, NATO, potrivit unui sondaj INSCOP derulat sub titulatura „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false”.

Majoritatea respondenţilor (64,2%) au răspuns că România trebuie să îşi apere interesele naţionale atunci când sunt în dezacord cu regulile Uniunii Europene, chiar dacă riscă să îşi piardă poziţia de stat membru al UE.

31,9% au indicat că România, ca stat membru, trebuie să respecte regulile UE, chiar şi atunci când îi sunt afectate interesele naţionale, iar 3,9% nu ştiu sau nu au răspuns.

Cercetarea relevă că 10,4% dintre respondenţi sunt de părere că România ar trebui să se îndrepte, din punct de vedere al alianţelor politice şi militare, spre Est, adică Rusia, China, iar 8,6% nu ştiu sau nu au răspuns la această întrebare.

Sondajul mai arată că 61,4% dintre români sunt de părere că aderarea României la UE a adus mai degrabă avantaje, 35,2% – mai degrabă dezavantaje, iar 3,4% nu ştiu sau nu au răspuns.

De asemenea, majoritatea românilor (77,5%) sunt de părere că UE nu ar trebui să se destrame în următorii ani, pe când 16% consideră contrariul, iar 6,5% nu ştiu sau nu au răspuns.

Potrivit cercetării, 66,6% dintre respondenţi cred că în cazul unei agresiuni NATO va apăra România, 29,3% că România va trebui să se apere singură, iar 4% nu ştiu sau nu au răspuns.

Existenţa unor baze militare americane în România ar ajuta la apărarea ţării în cazul unei agresiuni externe consideră 75,4% dintre respondenţi, 20% nu sunt de acord, iar 4,6% nu ştiu sau nu au răspuns.

Conform sondajului, 71,3% dintre cei intervievaţi sunt de părere că SUA are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra României, 16,9% că Rusia are mai degrabă o influenţă pozitivă asupra ţării, iar 11,8% nu ştiu sau nu au răspuns.

Majoritatea românilor (61,7%) consideră că Rusia a făcut mai mult rău României, 19,1% mai mult bine, iar 19,1% nu ştiu sau nu au răspuns, mai relevă studiul.

În opinia a 55,8% dintre respondenţi, de-a lungul timpului, ţările occidentale au făcut mai mult bine României, 32,1% că au făcut mai mult rău, iar 12,1% nu ştiu sau nu au răspuns.

În ceea ce priveşte atitudinea Occident versus Rusia, 55,8% dintre români cred că ţările occidentale au făcut mai mult bine României, iar 19,1% că Rusia a făcut mai mult bine. De asemenea, 32,1% au răspuns că ţările occidentale au făcut mai mult rău, iar 61,7% că Rusia a făcut mai mult rău, iar restul nu ştiu sau nu au răspuns.

Despre sondajul IRSOP

Sondajul „Neîncrederea publică: Vest vs. Est, ascensiunea curentului naţionalist în era dezinformării şi fenomenului ştirilor false” a fost realizat la nivel naţional de INSCOP Research, în parteneriat cu Verifield, în perioada 1 – 12 martie, pe un eşantion de 1.100 de respondenţi. Marja de eroare a sondajului realizat prin interviuri telefonice este de +/-2,95%. Proiectul de cercetare este iniţiat şi coordonat de Strategic thinking group în cadrul unui proiect de cercetare sprijinit de The German Marshal Fund of the United States şi finanţat de Black Sea Trust for Regional Cooperation prin True Story Project.

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
15 ° C
16.1 °
13.8 °
88 %
5.1kmh
75 %
mie
14 °
joi
10 °
vin
14 °
sâm
16 °
Dum
17 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii