Ultima fotografie a pictorului Nicolae Grigorescu, scoasă la licitaţie

Ultima fotografie a pictorului Nicolae Grigorescu, scoasă la licitaţie

Ultima fotografie a pictorului Nicolae Grigorescu, realizată în 1906, a fost pusă în vânzare la licitaţia unui „Vechi colecţionar de artă şi observator cultural”, organizată online, de Artmark. Fotografia, care a avut în licitaţie un preţ de pornire de 500 de euro, probabil a fost realizată la Câmpina, în casa pictorului, acolo unde s-a retras în ultimii săi ani de viaţă.

La Câmpina pictorul s-a dedicat preponderent subiectelor rustice – portrete de ţărănci, care cu boi şi numeroase peisaje cu specific românesc. Nicolae Grigorescu a fost surprins în fotografia de colecţie, la vârsta de 68 de ani, din profil, aşezat într-un fotoliu vintage, din lemn sculptat.

Semnătura marelui artist Nicolae Grigorescu se regăseşte în cadrul licitaţiei în piesa de grafică ce ilustrează portretul scriitorului Barbu Ştefănescu-Delavrancea, care scria în cronicile vremii: „La Grigorescu, bogăţia aparentă te răpeşte fără a te convinge”. Lucrarea realizată în creion a fost oferită de fiul pictorului şi soţia acestuia Ana (fiica lui Alexandru Vlahuţă) Picăi Delavrancea. În licitaţie lucrarea are un preţ de pornire de 1.500 de euro.

Licitaţia cuprinde piese de colecţie adunate pe parcursul ultimelor decenii de către un vechi colecţionar de artă şi observator cultural, de la piese de grafică semnate de Pallady, Petraşcu, Baba, Câlţia sau Piliuţă, până la reviste de avangardă literară sau manuscrise cu semnătura olografă a unor personalităţi marcante – Caragiale, Delavrancea, Arghezi.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
11.1 ° C
11.6 °
10 °
86 %
2.6kmh
0 %
sâm
22 °
Dum
25 °
lun
22 °
mar
22 °
mie
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii