Victor Negrescu, despre eurodeputatul german care a spus că România nu merită în Schengen

Victor Negrescu, despre eurodeputatul german care a spus că România nu merită în Schengen

Eurodeputatul Victor Negrescu a explicat, la TVR Info, cum poate fi privită atitudinea colegului său german care a spus că România și Bulgaria nu trebuie primite în Schengen pentru că ele „fac parte din Vestul îndepărtat”.

Parlamentul European de la Strasbourg a fost ieri scena unor dezbateri aprinse referitoare la aderarea României și a Bulgariei la Spațiul Schengen. Urmează ca rezoluția Parlamentului European să fie supusă la vot în sesiunea care începe pe 17 octombrie.

„În general, eurodeputații din celelalte state europene au susținut aderarea României și Bulgariei la Spațiul Schengen”, a mai spus Victor Negrescu. „Mai ales grupurile pro-europene. De fapt, inițiativa dezbaterii a pornit de la grupul social-democrat din Parlamentul European, demers la care au acheisat peste 50 de eurodeputați din toate familiile politice europene. Însă am avut și voci critice, eurodeputați care au încercat să prezinte România în alt unghi, spunând că România este „Vestul sălbatic”. Avem aceste atacuri din partea extremei drepte în principal, care câștigă teren în Europa și care nu își dorește neapărat ca țările din estul Europei să conteze mai mult în plan european. Cei care au criticat România folosind cuvinte care nu sunt la locul lor vor fi, sperăm, sancționați de Parlamentul European și, la finalul zilei, discursul dominant, pro-aderare la Schengen, a fost cel care să se impună”.

Cât privește poziția Olandei, europarlamentul social-democrat spune: „Cu partenerii olandezi lucrurile nu sunt încă stabilite, urmează în cursul acestei luni o vizită la nivel înalt dinspre Olanda în România, poate chiar premierul Mark Rutte, pentru a negocia ultimele detalii. Negocierea este în continuare dificilă, argumentele lor nu stau în picioare, sperăm să-i convingem până la final”.

Victor Negrescu: „Eu am fost de mai multe ori în Olanda, am discutat cu oficialii de acolo și pur și simplu este nevoie de un pic de voință. Această voință nu există în prezent, din nefericire. Arugmentele lor nu au legătură cu realitatea. Au vorbit, la un moment dat, de valul migrațional, de dificultățile economice, probleme pe teme de justiție, însă, în același timp, Olanda este principalul investitor în România. Inclusiv acele companii olandeze au nevoie ca România să intre în Spațiul Schengen. De aceea am invitat mediul de afaceri olandez să fie un pic mai insistent, așa cum a fost mediul de afaceri german la ei în țară, și să încercăm să facem o campanie serioasă în această direcție. Eu sper să nu fie vorba de un troc, resping acest lucru. Sper ca vizita de la București să genereze efectul scontat”.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.7 ° C
20.5 °
16 °
79 %
2.6kmh
0 %
sâm
33 °
Dum
32 °
lun
30 °
mar
30 °
mie
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii