WWF România: Păduri libere la tăiat, pe banii statului

Terenurile pe care au crescut păduri tinere au proprietari. Pădurea, însă, nu are nici un statut. Ea poate fi tăiată oricând, după cum spune Radu Melu, coordonatorul programului Salvează pădurile nimănui.

„Salvează Pădurile Nimănui. Te salvezi pe tine” este numele unei campanii organizată de World Wild Found, prin care organizația își propune identificarea pădurilor libere, crescute pe terenuri nefolosite, precum și crearea unei legi care să le protejeze.

„Pentru a planta un hectar de pădure, este nevoie undeva între 12.000 și 15.000 de euro. Avem deja 500.000 de hectare pe care nu mai trebuie să le plantăm, le avem deja, de ce să le pierdem? În momentul de față oamenii efectiv taie aceste păduri ca să ia bani de la APIA iar în locul lor nu apar pajiști, apar pârloage”, a declarat Radu Melu pentru Europa FM.

Cele aproximativ 500.000 de hectare de păduri crescute fără nici o cheltuială din partea statului reprezintă 7% din totalul suprafețelor împădurite ale României.

Radu Melu mai spune că Politica Agricolă Comună îi încurajează pe proprietarii acestor terenuri, prin scheme de plăți directe, să defrișeze aceste păduri fără a crea nimic în schimb: „Această practică trebuie să înceteze, nu se poate să dăm bani ca să se defrișeze aceste păduri și, pe de altă parte, în Programul Național de Dezvoltare Rurală dăm bani pentru împăduriri. Mai nou, venim și cu PNRR-ul pe același criteriu, dăm bani pentru împădurit. Da, dar n-ar fi mai bine întâi să protejăm ceea ce avem deja?”.

Este nevoie, spune reprezentantul organizaţiei de mediu, ca autorităţile să adopte aceeaşi politică pentru protejarea pădurilor.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ploaie ușoară
15.3 ° C
16 °
14 °
67 %
0.5kmh
0 %
lun
26 °
mar
17 °
mie
20 °
joi
19 °
vin
17 °

Opinii