România participă, alături de alte 90 de ţări, la implementarea studiului internaţional PISA 2025, prima fază urmând să se desfăşoare între 12 mai şi 9 iunie, potrivit Ministerului Educației și Cercetării.
PISA (Programme for International Student Assessment) reprezintă Programul pentru Evaluarea Internaţională a Elevilor, iniţiat de OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică). Studiul PISA evaluează din trei în trei ani capacitatea tinerilor de 15 ani de a rezolva probleme şi de a identifica soluţii pentru situaţii similare celor din viaţa reală, în cadrul a trei domenii: lectură, matematică şi ştiinţe.
Pentru ediţia 2025, se adaugă evaluarea în limba străină şi domeniul inovator Învăţarea în lumea digitală – Learning in Digital World (LDW). Pentru a avea o imagine relevantă a rezultatelor învăţării, în cadrul PISA sunt aplicate şi o serie de chestionare de context (Chestionarul şcolii şi Chestionarul elevului), obligatorii pentru toate ţările participante.
Pentru prima oară în România, la PISA 2025 – se evaluează şi competenţele elevilor la limba engleză
La studiul PISA 2025 participă 10.362 de elevi de 15 ani din 321 de unităţi de învăţământ (şcoli gimnaziale, licee sau şcoli profesionale), din mediul urban şi rural, selectaţi aleator, printr-o procedură standardizată, unică la nivel internaţional (eşantion reprezentativ). Dintre aceştia, 1.477 de elevi (din 66 de unităţi de învăţământ) învaţă în limba maghiară (eşantion reprezentativ la nivel naţional pentru această categorie de populaţie).
De asemenea, participă 2.015 profesori dintre care: 1.430 de profesori care predau ştiinţe (Fizică, Chimie, Biologie şi Geografie), din cele 321 de şcoli, 585 de profesori care predau Limba Engleză, din şcolile participante, precum şi părinţii celor 10.362 de elevi participanţi.