Am sesizat, în ultimele zile, o nouă temă impusă de influenceri și experți: posibilitatea ca prin aplicarea celor 42 de reforme din PNRR să rezulte o creștere a impozitelor, taxelor ori contribuțiilor. Evident, se testează reacția opiniei publice. Evident, și „întrebarea” către public are un schepsis: „Crezi că șansa unei reforme precum cea legată de PNRR merită sacrificiul de a accepta o majorare a impozitării?” Dacă răspunzi „da”, atunci ești „cetățean”. Dacă răspunzi „nu”, ești aservit rușilor.
Dincolo de capcane, ar trebui ca oamenii să fie mult mai bine informați de către experții guvernamentali. Nu există doar „alb” și „negru”, nu există doar „da” și „nu”. Ar trebui să știm asta. În plus, strict la problema ridicată mai sus, Guvernul României ar trebui să recunoască un lucru: proasta colectare. Și, în consecință, să accepte că are o problemă și să o limiteze. Degeaba strângi cureaua dacă tu colectezi maximum 30% la buget. Ia încearcă să aduci 40% și apoi să vorbești de creșterea taxelor. Ia încearcă să reduci din evaziunea pe TVA, măcar cu 10%, și apoi poți vorbi, dacă mai este cazul, de plafoane. Sau ai putea să încerci să reduci radical costurile cu birocrația și apoi să pui pe tapet problema taxelor.
Sunt multe lucruri de făcut înainte de a mai pune un bir, tot pe bun-platnici. Pentru că altfel am putea reformula întrebarea de la început: „Nu cumva prin PNRR vreți să îngropați șansa unei reforme care să zguduie din temelii politica de stat construită pe bază de prostie, corupție și lene?