Ziua Europei, marcată la Palatul Cotroceni prin dezbaterea „ÎmprEUnă dăm #share viitorului”

Ziua Europei, marcată la Palatul Cotroceni prin dezbaterea „ÎmprEUnă dăm #share viitorului”

Cu prilejul Zilei Europei, vineri, 9 mai 2025, are loc în Sala Unirii, Palatul Cotroceni, începând cu ora 10:00, dezbaterea „ÎmprEUnă dăm #share viitorului”, un eveniment dedicat reflecției asupra parcursului european al României și al valorilor comune împărtășite în cadrul Uniunii Europene.

Evenimentul va reuni aproximativ 200 de invitați, printre care 150 de studenți și elevi, ambasadori ai țărilor membre ale Uniunii Europene acreditați în România, precum și reprezentanți ai instituțiilor europene: Comisia Europeană, Parlamentul European, Banca Europeană de Investiții și Centrul European de Competențe în materie de Securitate Cibernetică.

Moderatorul dezbaterii va fi Luminița Odobescu, consilier prezidențial pentru afaceri europene, printre vorbitorii principali numărându-se:

  • Roxana Mînzatu, Vicepreședinta Executivă a Comisiei Europene pentru drepturi sociale și competențe, locuri de muncă de calitate și pregătire;
  • Daniel David, ministrul Educației și Cercetării;
  • Ramona Chiriac, Șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România;
  • Mădălina Beatrice Mihalache, Șefa Biroului de Informare al Parlamentului European în România.

Evenimentul include și o sesiune interactivă de întrebări și răspunsuri, în care tinerii vor putea dialoga direct cu reprezentanții instituțiilor europene.

 9 Mai – Ziua Europei

Un fragment din textul propunerii prezentate de ministrul francez al afacerilor externe Robert Schuman, care a stat la baza creării Uniunii Europene din ziua de astăzi este următorul: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă.

Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice…. Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”.

În fiecare an, la 9 mai, se serbează Ziua Uniunii Europene, pentru a marca istorica declaraţie de la 9 mai 1950 a ministrului francez de externe Robert Schuman, prin care propunea un plan de colaborare economică între Franţa şi Germania, pentru eliminarea rivalităţilor seculare dintre cele două state. Decizia a fost luată de Consiliul European de la Milano, în 1985.

Declaraţia Schuman a stat la baza amplului proces de construcţie a unei Europe unite. Statele Beneluxului şi Italia s-au alăturat Franţei şi Germaniei şi, la 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Olanda. Aceste state au semnat, la 25 martie 1957, Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE).

Ulterior, la acest complex proiect de construcţie europeană s-au alăturat Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), iar la 1 mai 2004, noi zece state: Cehia, Ciprul, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria şi la 1 ianuarie 2007 Bulgaria şi România.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
10.1 ° C
10.6 °
8.9 °
74 %
6.2kmh
20 %
vin
11 °
sâm
13 °
Dum
20 °
lun
16 °
mar
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii