Peste 40.000 de copii din țara noastră, care ar fi trebuit să primească, anul trecut, prima doză de vaccin ROR împotriva rujeolei, rubeolei și oreionului, nu s-au imunizat, iar 77.000 de copii nu au primit doza a doua, în vreme ce peste 38.000 de copii nu au fost vaccinați nici măcar cu o doză de vaccin pentru tusea convulsivă, avertizează UNICEF.
Pe lângă lipsa de încredere în vaccinare și teama de efecte secundare, printre cauze se regăsesc și accesul limitat la servicii de sănătate din zonele rurale, nivelul scăzut de educație în domeniul sănătății și absența informațiilor adecvate, relevă un studiu realizat de OMS, în parteneriat cu Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) și Ministerul Sănătăţii.
Rujeola (pojarul) este o boală infecțioasă foarte contagioasă, care adesea duce la complicații și chiar la pierderea vieții. Potrivit specialiștilor INSP, din patru persoane care fac rujeolă una are nevoie de spitalizare, iar pentru unul din 1.000 de bolnavi, boala este mortală.
Tot mai puțini părinți își imunizează copiii
Cu toate că vaccinul îi protejează pe cei mici împotriva acestei afecțiuni grave, datele arată că tot mai puțini părinți își imunizează copiii, în special cu doza a doua, administrată la 5 ani.
Doar 6 din 10 copii sunt imunizați împotriva rujeolei
Cele mai recente date ale Organizației Mondiale a Sănătății și UNICEF arată că, în România, datele sunt alarmante: doar 62% dintre copii au fost vaccinați, anul trecut, cu a doua doză de vaccin ROR (rujeolă-oreion-rubeolă), în condițiile în care rata de vaccinare care se consideră că asigură protecție împotriva declanșării epidemiilor este de 95%.
„Prima doză de vaccin împotriva rujeolei a avut o acoperire estimată de 78% anul trecut, corespunzând unui număr de 40.000 de copii nevaccinați. Acoperirea celei de-a doua doze de vaccin contra rujeolei a fost de 62%, 77.000 de copii nefiind vaccinați”, potrivit UNICEF.
În cazul vaccinului diftero-tetano-pertussis (DTP), estimările în ceea ce privește prima doză sunt de 79%, în 2024, iar 38.000 de copii nu au fost vaccinați nici măcar cu o singură doză, conform OMS și UNICEF.
Reapariţia epidemiei de rujeolă, la finalul anului 2023
Specialiștii avertizează că acest fenomen contribuie la creșterea numărului de copii vulnerabili la îmbolnăvire și la riscul de apariție a focarelor de rujeolă sau tuse convulsivă. Pentru a atinge imunitatea de grup și a preveni epidemiile care pot fi evitate prin vaccinare, este necesară o acoperire de 95%, în fiecare an, în fiecare comunitate, potrivit OMS.
Scăderea ratelor de vaccinare a avut un impact epidemiologic semnificativ, conducând la reapariţia epidemiei de rujeolă, la finalul anului 2023.
Scăderea ratelor de vaccinare a copiilor împotriva rujeolei, tusei convulsive și altor boli care pot fi prevenite prin vaccinare nu este un fenomen specific țării noastre, ci se înregistrează și în alte țări.