Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi Ministerul Sănătăţii lucrează la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare, după cum a anunţat preşedintele CNAS, Horaţiu Moldovan.
El a declarat că în bugetul sistemului de sănătate sunt prevăzute în acest an 21 de miliarde de lei pentru medicamente, în condiţiile în care pentru spitale sunt alocate 34 de miliarde de lei.
„În ceea ce priveşte medicamentele, lucrăm împreună cu Ministerul Sănătăţii şi cu alţi parteneri instituţionali la o nouă metodologie de evaluare a medicamentelor şi de stabilire a preţului de decontare şi de rambursare a medicamentelor. Dorim, practic, să facilităm, să grăbim accesul medicamentelor pe piaţa din România şi implicit pe lista medicamentelor compensate şi gratuite, în special a medicamentelor generice, pentru că astăzi acest lucru se întâmplă într-o perioadă de timp inacceptabil de lungă comparativ cu media europeană”, a spus Moldovan luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Victoria.
El a precizat că, în prezent, România aplică trei mecanisme de partajare a costurilor medicamentelor: clawback, cost-volum şi cost-volum-rezultat. Urmează să fie introdus un mecanism hibrid, pentru a cuantifica şi beneficiul clinic al pacientului în contractele cost-volum.
CNAS ia în calcul şi trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine
„În ceea ce priveşte contractele cost-volum-rezultat, practic, bugetul ţării plăteşte doar acele tratamente care vindecă pacientul. În schimb, pentru contractele de tip cost-volum, practic, producătorul medicamentului vine şi contribuie cu o sumă undeva de 25 – 30%, pe baza volumelor pe care le vinde, însă noi am propus un nou mecanism, un mecanism hibrid între cost-volum şi cost-volum-rezultat, astfel încât pentru o parte din contractele cost-volum să putem să cuantificăm şi un beneficiu clinic al pacientului, astfel încât să putem să introducem mai mulţi pacienţi în cadrul acestor mecanisme de finanţare şi implicit de rambursare şi de decontare a medicamentelor”, a spus Moldovan.
CNAS ia în calcul şi trecerea pe nivele inferioare de rambursare a medicamentelor foarte ieftine, pentru a lăsa loc medicamentelor mai scumpe, inovativelor sau genericelor care nu se regăsesc pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.
Moldovan a remarcat că, în prezent, pacienţii cu afecţiuni grave, care nu pot să beneficieze de cele mai noi medicamente, apelează uneori la decizii ale instanţelor, potrivit tvrinfo.ro.