Gabriela Firea: „Am marcat Ziua Internațională a Siguranței pe Internet la un eveniment extrem de util și interesant organizat de Asociația Salvati Copiii Romania”

Gabriela Firea: „Am marcat Ziua Internațională a Siguranței pe Internet la un eveniment extrem de util și interesant organizat de Asociația Salvati Copiii Romania”

„Am marcat Ziua Internațională a Siguranței pe Internet la un eveniment extrem de util și interesant organizat de Asociația Salvati Copiii Romania” , transmite ministrul Familiei, Gabriela Firea, pe pagina sa de Facebook
„Internetul este o zonă de unde copiii noștri își pot lua informații care să îi ajute, și un loc plin de capcane unde pot fi victimele inocente ale oamenilor lipsiți de scrupule, a rețelelor de crimă organizată, chiar a propriilor colegi sau a necunoscuților de aceeași vârstă.
Militez pentru crearea unui cadru prin care copiii să fie protejați de violența pe Internet. Mă implic direct și susțin toate inițiativele care-i pot ajuta pe copii să poată naviga în siguranță Internet.
Am participat astăzi la conferința extrem de binevenită organizată de Asociația Salvați Copiii, „Impactul fenomenului cyberbulling asupra copiilor și adolescenților. Modalități de sprijin și intervenție”, unde s-a prezentat un sondaj realizat în ianuarie 2023, foarte util pentru înțelegerea fenomenului și găsirea de soluții adaptate pentru protejarea copiilor pe internet.
Îi mulțumesc pentru invitație doamnei președintă Gabriela Alexandrescu, un om extrem de implicat în orice domeniu care privește siguranța și dezvoltarea copilului, alături de care am lucrat extrem de bine, împreună cu specialiștii Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopții din cadrul Ministerului Familiei, atât la Legea privind protecția și promovarea drepturilor copilului, cât și la Strategia Națională privind protecția și promovarea drepturilor copilului 2023-2027. Au fost prezenți, de asemenea, președinta ANPDCA, Elena Tudor, directoarea adjunctă al Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică, Manuela Catrina , secretarul de stat din Ministerul Educației, Sorin Ion și Ciprian Grădinaru, sociolog al Asociației Salvați Copiii.
Cyberbullyingul sau violența online, pornografia infantilă, sextingul sunt realități ale zilelor noastre, la care copiii noștri pot fi expuși. Iar statisticile sunt îngrozitoare. Numai dacă ne uităm în lista de apeluri de la 119 – linia de urgență deschisă pentru semnalarea abuzurilor la care sunt supuși copiii, ne trec fiorii. Peste 50 de cazuri au fost semnalate anul trecut și raportate apoi la poliție. Poate pare puțin, dar aceasta sunt cazuri în care părinții sau însuși copilul a avut curajul să se sesizeze autoritățile
De Ziua siguranței pe internet, pe care o marcăm azi, cred că este un moment bun să ne gândim cât de atenți suntem la ce fac, în fiecare zi, online, copiii noștri. Pentru că fie acasă, fie la școală, fie pe telefonul lor sau al colegilor, copiii noștri intră în fiecare zi pe Internet și ar fi bine să știm ce anume caută și ce anume găsesc acolo.
Așa că e datoria noastră să găsim soluții. La nivelul Guvernului și inclusiv la Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse, ne preocupă întărirea cadrului legislativ destinat asigurării unui mediu digital sigur pentru copii. Astfel, viitoarea Strategie națională privind protecția și promovarea drepturilor copilului pentru perioada 2023-2027 include un capitol special destinat asigurării accesului copiilor la servicii publice digitale în condiții de siguranță”, conchide ministrul Familiei, Gabriela Firea.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
5.9 ° C
6.1 °
5 °
77 %
1kmh
0 %
joi
7 °
vin
5 °
sâm
5 °
Dum
6 °
lun
7 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii