Gabriela Firea: „Primarul general solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă!”

În condițiile în care luna noiembrie stă să se încheie, iar mulți dintre locuitorii blocurilor Capitalei nu doar că îndură deja frigul în case, ci sunt nevoiți să încălzească apă la aragaz pentru a se putea spăla, gândul le fuge la tot mai apropiata iarnă și la cum vor arăta lucrurile în plin sezon rece. Și la cum se vor descurca când vor veni facturile la utilități și se vor afișa întreținerile.

Gabriela Firea aduce în atenție faptul că nu s-ar fi operat o schimbare esențială în ceea ce îl privește pe Nicușor Dan. „Primarul general solicită ilegal creșterea prețului la căldură și apă caldă! Nici acum, după un an de mandat, Nicușor Dan NU este reprezentatul legal al Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Termoenergetică București-Ilfov.

Serviciul public de termoficare a fost delegat Companiei Termoenergetica (fostul RADET) prin asociația de dezvoltare intercomunitară din care fac parte Capitala, orașul Popești-Leordeni și comuna Chiajna.

Dar, surpriză! Oficial, reprezentantul Bucureștiului și președintele ADI Termoenergetică București-Ilfov sunt tot eu. Era nevoie doar de o hotărâre judecătorească pentru schimbarea reprezentantului legal”, susține Gabriela Firea, într-un mesaj transmis marți, 23 noiembrie.

Senatorul PSD continuă explicațiile: „Cum solicită primarul Nicușor Dan ANRE aprobarea unui nou tarif dacă, legal, nu poate semna hârtiile în numele ADI Termoenergetică București-Ilfov? Dar pentru asta trebuie ori să știi administrație, ori să te informezi. Este evident că Nicușor Dan nu este dispus să facă nici una, nici alta!

Legea este foarte clară și doar prin ADI Termoenergetică București-Ilfov se poate stabili tariful pentru producție, transport și distribuție a energiei termice. Nu o poate face primarul de capul lui, nici compania Termoenergetica (fostul RADET), nici măcar Consiliul General al Municipiului București. Ca să poate face orice pas, Nicușor Dan trebuie să-și aducă aminte de atribuțiile și obligațiile legale”, susține Gabriela Firea, în postarea de pe pagina sa de Facebook.

Senatorul PSD aduce în discuție necesitatea realizării unui studiu de suportabilitate. „Tariful este expirat din noiembrie 2020, iar un an de zile primarul general nu a mișcat un pai. Acum a fost sfătuit să ceară Consiliului General, ilegal, majorarea tarifului, pentru a acoperi pierderile acumulate într-un an.

Mai mult, orice creștere a tarifului trebuie să aibă la bază un studiu de suportabilitate, așa cum scrie negru pe alb în strategia de termoficare a orașului!
Degeaba crești tariful de două ori, dacă bucureștenii nu-și vor permite să plătească”, transmite Gabriela Firea.

„Doar dacă avea avizul ANRE și studiul de suportabilitate, Nicușor Dan putea solicita ajutor de la Guvern pentru plata datoriilor sau pentru achitarea în avans a gazelor, așa cum am făcut noi în ultimii doi-trei ani. A declarat ZERO datorii, a primit ZERO lei. Nu mai spun că o creștere a prețului făcută după ureche și doar pentru a acoperi un an de neputință poate duce la PIERDEREA FONDURILOR EUROPENE.

Echipa mea a muncit peste doi ani la documentația pentru cele 300 de milioane de euro fonduri nerambursabile! Nicușor Dan s-a grăbit să semneze contractul ținut în sertar de guvernul Orban, dar într-un an nici măcar nu a început o licitație!

Sistemul de termoficare din Capitală este de importanță strategică, este infrastructură critică. Nu te poți juca! Ai în mâini viețile a milioane de oameni. E o amenințare la securitatea națională!”, spune Gabriela Firea, în încheierea mesajului său.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
ceață
4.5 ° C
5.1 °
4 °
93 %
0.5kmh
90 %
mar
7 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
13 °
sâm
10 °

Opinii