Robert Negoiță pune stop dezvoltării haotice și propune reguli noi de urbanism în Sectorul 3

Robert Negoiță pune stop dezvoltării haotice și propune reguli noi de urbanism în Sectorul 3

Primăria Sectorului 3 lucrează la un regulament pentru a bloca construirea în zonele deja dezvoltate din această zonă administrativ-teritorială, a declarat edilul Robert Negoiţă. Prin noul normativ, în centru se va putea construi doar un metru pătrat pentru trei metri pătrați demolați.

„Noi, Primăria Sectorului 3, pregătim acum un regulament prin care să blocăm tot ce înseamnă construire în zonele deja dezvoltate. În viitorul regulament propunem ca pentru fiecare metru pătrat construit, în zona ultracentrală, să se desființeze trei metri pătrați de clădire existentă. Este un mecanism care merge foarte bine în țările civilizate și ne dorim să facem și noi parte din această categorie”, a declarat Robert Negoiță. El a menţionat că face excepţie de la această regulă tot ce înseamnă clădiri de interes public, de învăţământ, sănătate şi investiţiile publice.

„Există problema densității construcțiilor în zona centrală și pericentrală a Municipiului București, mai ales în Sectorul 3 care este foarte eclectic. Avem toate tipurile de construcții. Vechi de aproape 200 de ani, realizate acum 50 de ani în epoca comunismului și construcții noi realizate în ultimii 34 de ani. Zona centrală este un amalgam care nu mai suportă nici un fel de adăugiri, infrastructura este cea mai veche din tot orașul. De aici decurg foarte multe probleme. Restricționarea de care vorbea și domnul primar va permite o reevaluare a tipologiei de construcții, va redeschide dezvoltarea din zona estică în așa fel încât să putem primi în Sectorul 3, în condiții de calitate, cât mai mulți locuitori”, a declarat la rândul său arhitectul-șef al Sectorului 3, Ștefan Dumitrașcu.

„Zona centrală de asemenea, este urbanizată, cu un procent ridicat de ocupare a terenului cu clădiri. Nu vom mai autoriza nimic în perioada următoare până la aprobarea Planului Urbanistic General care să reglementeze corect şi actual urbanistic Bucureştiul. Aici doar dacă demolezi doi metri pătraţi vei putea construi un metru pătrat”, a adăugat Robert Negoiță.

El a mai declarat și că primăria pe care o conduce intenționează să dea alte funcţiuni zonei industriale, cu potenţial de dezvoltare. „Nu este locul industriei grele, de exemplu, în Bucureşti. Industria grea în mare parte este şi poluantă. În consecinţă, partea verde nu va fi blocată deloc, pentru că este o zonă cu potenţial de dezvoltare”, a menţionat primarul Negoiţă.

În prezent, Bucureștiul, inclusiv Sectorul 3, se confruntă cu un blocaj determinat de anularea, respectiv suspendarea PUZ-urilor sectoriale și de inexistența unui PUG actualizat. În acest context, se dorește propunerea unei hărți de urbanism, nouă la nivelul Sectorului 3 al Municipiului București, care să împartă unitatea teritorială în trei zone: Zona roșie (ultracentrală), zona galbenă (zona centrală cu cartierele aferente) și zona verde (periferie). Iată în ce condiții s-ar putea construi în Sectorul 3, în funcție de zonele cuprinse în harta urbanistică propusă:

🔴 Zona ultracentrală excesiv urbanizată – 1 mp construit la 3 mp demolați;
🟡 Zona centrală urbanizată într-un procent ridicat – 1 mp construit la 2 mp demolați;
🟢 Zona periferică, puternic industrializată în trecut și cu potențial de dezvoltare, prin urmare fără blocaj la construire – se va construi conform legislației în vigoare.

Autorizațiile de construire vor fi eliberate în condițiile în care solicitantul îndeplinește regulile aplicabile zonei unde dorește să realizeze construcția. Astfel, noile construcții vor respecta marja de suprafață acceptată prin noul regulament.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
5.9 ° C
7.7 °
2 °
83 %
1.5kmh
0 %
mar
18 °
mie
19 °
joi
18 °
vin
17 °
sâm
16 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii