Pe data de 11 iulie este marcată Ziua Mondială a Populației – un eveniment anual, care își propune să crească gradul de conștientizare cu privire la problemele legate de populația globală.
Sărbătorită pentru prima dată în 1990, la recomandarea Consiliului Director al Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare, ziua a fost inspirată de „Ziua celor Cinci Miliarde” din 11 iulie 1987. Prima Zi Mondială a Populației a fost marcată pe 11 iulie 1990, în peste 90 de țări.
Este o zi dedicată creșterii gradului de conștientizare cu privire la problemele populației globale, cum ar fi creșterea demografică, migrația și urbanizarea, și impactul acestora asupra dezvoltării durabile, potrivit InfoCons.
În 2011, populația mondială a ajuns oficial la 7 miliarde de oameni, iar în 2030 se estimează că populația va crește la 8,5 miliarde de oameni. În același timp, până la sfârșitul secolului 21, experții se așteaptă ca populația să crească la 10,9 miliarde de oameni.
Populaţia Africii va creşte până la 4 miliarde de oameni la sfârşitul secolului
Problemele demografice sunt acute astăzi în diferite părți ale planetei. În unele cazuri, acestea sunt asociate cu nivelul extrem de scăzut de dezvoltare al țărilor, sărăcia și lipsa accesului la serviciile de sănătate de bază. Și în altele – cu caracteristicile culturale și tradițiile anumitor popoare.
Potrivit statisticilor, ritmul creşterii populaţiei este susţinut în primul rând de Africa, Asia şi America Latină, în timp ce în Europa populaţia este în descreştere. Conform estimărilor ONU, populaţia Africii va creşte în acest secol de la 1.1 miliarde în prezent până la 4 miliarde la sfârşitul secolului, iar forţa de munca va proveni majoritar din acest continent. În 2100, cele mai populate ţări vor fi India, cu aproape 1.5-1.6 miliarde, urmată de China şi Nigeria, cu o populaţie în jur de 1 miliard de persoane, potrivit tvrinfo.ro.