Sfânta Liturghie de înmormântare a papei Francisc are loc sâmbătă, 26 aprilie 2025, la ora 10.00, pe esplanada bazilicii Sfântul Petru, după cum a anunțat marți Sala de Presă a Sfântului Scaun, potrivit Vatican News.
Sfânta Liturghie este prezidată de cardinalul Giovanni Battista Re, decan al Colegiului cardinalilor. Pot concelebra patriarhii și cardinalii, arhiepiscopii, episcopii și preoții, purtând veșmântul liturgic de culoarea roșie.
La finalul Sfintei Liturghii are loc Ultima recomandare și Ceremonia de rămas bun, după care sicriul cu trupul neînsuflețit al papei Francisc este dus în bazilica Sfântul Petru, iar de acolo, în bazilica ”Santa Maria Maggiore”, unde va fi depus în mormânt.
Sâmbătă dimineaţă, înainte ca sicriul să fie expus în Piaţa San Pietro, delegaţiile din străinătate vor avea posibilitatea să aducă un ultim omagiu liderului Bisericii Catolice. Slujba va ţine aproximativ două ore, iar traseul de şase kilometri, de la Bazilica San Pietro la Bazilica Santa Maria Maggiore, acolo unde va fi înmormântat Suveranul Pontif, va fi parcurs în 30 de minute cu o maşină la o viteză minimă.
Odată ce sicriul va intra în catedrală se va întrerupe transmisia în direct. Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Matteo Bruni, precizând că aceasta a fost dorinţa lui Bergoglio, ca la amplasarea sicriului în pământ să asiste doar familia şi cardinalii, potrivit Radio România Actualități.
Liderii lumii îi aduc Suveranului Pontif un ultim omagiu
Mai precis, după funeralii, sicriul cu trupul neînsufleţit al Papei Francisc va fi transportat pentru înhumare, conform dorinţelor sale, în bazilica papală Santa Maria Maggiore din Roma, dedicată cultului Fecioarei Maria. Mormântul său din marmură, purtând o singură inscripţie, „Franciscus”, conform dorinţei Papei Francisc, va putea fi vizitat începând de duminică dimineaţă.
Cardinalul Kevin Farrell, camerlengul responsabil de conducerea Vaticanului până la alegerea unui nou papă, va prezida „ritul închiderii sicriului”.
50 de şefi de stat şi 10 monarhi şi-au confirmat prezenţa la funeraliile lui Papa Francisc, inclusiv preşedintele SUA, Donald Trump.
Țara noastră va fi reprezentată de președintele interimar Ilie Bolojan, prim-ministrul Marcel Ciolacu și ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, potrivit Radio România Actualități.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că ar putea lipsi sâmbătă, de la funeraliile Papei Francisc de la Roma, din cauza unor reuniuni militare importante, potrivit news.ro.
Prințul de Wales, William, participă la funeraliile papei Francisc în numele regelui Marii Britanii, după cum a comunicat Palatul Kensington. Și prim-ministrul britanic Keir Starmer a anunțat că participă la ceremonie, precum și regele Felipe şi regina Letizia a Spaniei. Președintele Argentinei, Javier Milei, țara natală a Papei Francisc, va fi de asemenea prezent. De la Bruxelles, și-a confirmat participarea președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.
Din partea Constantinopolului va asista la ceremonia din Piața San Pietro de sâmbătă dimineață și Patriarhul Ecumenic Bartolomeu I. Biserica Ortodoxă Română va fi reprezentată de Mitropolitul Europei Occidentale și Meridionale, Înalt Prea Sfințitul Iosif de la Paris și Episcopul Italiei, Preasfințitul Siluan. Vineri seară a ajuns la Roma și Înalt Prea Sfințitul Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București.
„Vom fi la funeraliile Papei, aşa cum trebuie”, a declarat preşedintele francez Emmanuel Macron, în cadrul unui briefing de presă.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a transmis condoleanțe printr-o telegramă oficială: „Papa Francisc s-a bucurat de o mare autoritate internațională ca un religios și om de stat înțelept. A contribuit la dezvoltarea dialogului dintre Bisericile Ortodoxă Rusă și Catolică”, după cum a comunicat agenția de presă rusă Interfax.
După înmormântare, toate privirile se vor îndrepta către cei 135 de cardinali electori – cei cu vârsta sub 80 de ani – reuniţi în conclav pentru a-l alege pe succesorul lui Francisc.
Data începerii conclavului este încă necunoscută, însă, dar conform regulilor Vaticanului, ar trebui să înceapă între a 15-a şi a 20-a zi după moartea papei, adică între 5 şi 10 mai.