Miercuri, 7 mai, 133 de cardinali electori cu vârste sub 80 de ani urmează să aleagă noul papă în timpul conclavului care începe la Roma.
”Extra omnes” – este formula istorică în limba latină care marchează închiderea Capelei Sixtine, și va fi pronunțată de maestrul celebrărilor liturgice pontificale, miercuri 7 mai a.c.
Aceasta este ziua de începere a Conclavului. Data a fost stabilită în cursul dimineții de 28 aprilie a.c., de cei aproximativ 180 de cardinali prezenți (puțin peste o sută de electori) reuniți în cea de-a cincea Congregație generală, în Cetatea Vaticanului, potrivit Vatican News.
”Extra omnes”, care înseamnă, ”Să iasă afară toți” cei care nu participă la Conclav, cu excepția cardinalilor reuniți să aleagă viitorul Suveran Pontif al Bisericii Catolice. Cardinalii electori, care nu au împlinit 80 de ani, înainte de ziua decesului pontifului, vor fi izolați de restul lumii, în interiorul Capelei Sixtine, până la fumul alb și ”Habemus Papam”, cealaltă celebră formulă în limba latină pronunțată din balconul bazilicii Sfântul Petru, de către cardinalul protodiacon, pentru a anunța lumii alegerea noului papă.
Normele „Universi Dominici Gregis”
Momentul începerii Conclavului este stabilit de normele Constituției apostolice a Sfântului Ioan Paul al II-lea, Universi Dominici Gregis, actualizată de papa Benedict al XVI-lea cu Motu Proprio, din 11 iunie 2007 și cu cel mai recent din 22 februarie 2013. Potrivit Constituției, Conclavul – din latinescul cum clave, care înseamnă închis cu cheie – începe între a 15-a și a 20-a zi de la moartea papei, după Novendiali, cele nouă zile de liturghii pentru odihna veșnică a Suveranului Pontif decedat.
Mai în detaliu, din momentul în care Scaunul Apostolic este vacant, cardinalii electori prezenți trebuie să aștepte cel puțin cincisprezece zile pentru a da timp tuturor cardinalilor să sosească, dar nu mai mult de douăzeci de zile, și numai dacă există motive importante. În plus, în documentul sub formă de Motu Proprio, Normas nonnullas, conferă Colegiului Cardinalilor facultatea de a anticipa începerea Conclavului dacă toți alegătorii sunt prezenți. Cardinalii din cele mai îndepărtate părți ale lumii sunt încă așteptați la Roma în aceste zile, conform sursei menționate.
Numele cele mai vehiculate ca potențiali succesori ai Papei Francisc
Printre numele cele mai vehiculate ca potențiali succesori ai Papei Francisc se numără: Pietro Parolin (Italia), secretar de stat al Vaticanului și considerat un diplomat abil, apropiat al Papei Francisc; Pierbattista Pizzaballa, reprezentant al Bisericii Catolice în Orientul Mijlociu, cu o arhiepiscopie care cuprinde Israelul, teritoriile palestiniene, Iordania și Cipru și Matteo Zuppi, care acționat ca diplomat al Vaticanului, inclusiv ca trimis special al Papei Francisc pentru pace în Ucraina, potrivit stiripesurse.ro.