8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

8 Martie – Ziua Internaţională a Femeii

Ziua Internațională a Femeii (denumită generic Ziua Femeii) este sărbătorită anual la data de 8 martie pentru a comemora atât realizările sociale, politicile și condițiile economice ale femeilor, cât și lupta împotriva discriminării și violenței care își fac încă simțită prezența în multe părți ale lumii.

Ziua Internațională a Femeii a fost adoptată în 1977, printr-o rezoluție a Adunării Generale a ONU.

ONU a marcat pentru prima dată Ziua internațională a Femeii pe 8 martie, în 1975 – Anul internațional al femeii.

În România, în ziua de 8 Martie se sărbătorește Ziua Femeii. Pânâ în decembrie 89 se vorbea de Ziua Mamei, dar după Revoluţia din 1989, aceasta a fost înlocuită cu Ziua Femeii. În 2010 s-a stabilit ca Ziua Mamei să fie sărbătorită oficial în prima duminică a lunii mai, iar cea a tatălui – în a doua duminică.

Istoricul zilei de 8 Martie

În 1908, 15.000 de femei au mărșăluit în New York cerând un program de lucru mai scurt, salarii mai bune și dreptul la vot, iar în 1909, conform unei declarații a Partidului Socialist din America, Ziua Internaționala a Femeii a fost stabilită pe 28 februarie.

Un an mai târziu, în 1910, în urma unei Conferințe a Muncitoarelor de la Copenhaga, unde au participat peste 100 de femei din 17 țări, s-a hotărât ca Ziua Femeii să fie sărbătorită în aceiași zi peste tot în lume, data de 8 martie fiind aleasă însă abia în 1913.

Începând cu anul 1913, femeile din Rusia au sărbătorit ziua femeii în ultima duminică din februarie.

În anul 1917, ultima duminică din februarie conform calendarului pe stil vechi a coincis cu ziua de 8 martie pe stil nou. Femeile din Sankt Petersburg au declanșat o grevă cerând încheierea Primului Razboi Mondial, sfârșitul raționalizării alimentelor și abolirea dinastiei țariste.

După Revoluția din Octombrie, comuniștii Alexandra Kollontai si Vladimir Ilici Lenin au declarat 8 martie ca sărbătoare oficială în Uniunea Sovietică, iar abia la 8 mai 1965 aceasta a devenit zi nelucrătoare.

Următoarea etapă în instituirea unei zile dedicate femeii a constituit-o proclamarea, în 1977, de către ONU, a Anului Internațional al Femeilor și declararea perioadei 1976–1985 ca Deceniul ONU pentru condiția femeii.

Ziua Internaţională a Femeii este astăzi sărbătoare oficială în Afganistan, Armenia, Azerbaijan, Belarus, Burkina Faso, Cambodia, China (numai pentru femei, Cuba, Georgia, Guinea-Bissau, Eritrea, Kazakhsan, Kyrgyzstan, Laos, Madagascar (numai pentru femei), Republica Moldova, Mongolia, Muntenegru, Nepal (doar pentru femei), Rusia, Tajikistan, Turmkmenistan, Uganda, Ucraina, Uzbekistan, Vietnam si Zambia. Potrivit tradiţiei, în această zi bărbaţii le oferă mamelor, soţiilor, prietenelor, colegelor, etc. buchete de flori şi mici cadouri. În anumite ţări, Ziua Internaţională a Femeii coincide cu Ziua Mamei, sărbătoare în care mamele şi bunicile primesc cadouri de la copii şi nepoţi.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.2 ° C
18.3 °
17.8 °
91 %
2.2kmh
0 %
sâm
32 °
Dum
36 °
lun
36 °
mar
32 °
mie
30 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii