A venit toamna, din punct de vedere astronomic, dar temperaturile rămân de vară

A venit toamna, din punct de vedere astronomic, dar temperaturile rămân de vară

Echinocţiul de toamnă a avut loc duminică, 22 septembrie, la ora 15:44. Ziua a devenit egală cu noaptea, iar momentul marchează începutul toamnei în emisfera nordică. Cu alte cuvinte a venit toamna din punct de vedere astronomic, dar temperaturile rămân de vară, potrivit meteorologilor. 

Punctul echinocţiului de toamnă, numit şi „punct autumnal”, se află pe sfera cerească la intersecţia eclipticii (ce reprezintă proiecţia pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cereşti în cea sudică, potrivit Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări şi va apune chiar în punctele cardinale est şi vest, durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopţilor. Singurele excepţii le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentul echinocţiului de primavară.

La latitudinile ţării noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălţime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanţei unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopţilor să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstiţiului de iarnă.

România trece la ora de iarnă în noaptea de 26 spre 27 octombrie, în ultima duminică din lună, când ora 4.00 devine ora 3.00, ceea ce va face ca ziua de 27 octombrie să fie cea mai lungă din acest an, având 25 de ore.

Ora de iarnă, cea standard, este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.

Meteo: Prognoza reviziuită pentru sfârșitul lunii septembrie

Meteorologii au revizuit prognoza meteo pentru sfârșitul lunii septembrie, indicând că vremea caldă va continua, însă va fi însoțită de instabilitate atmosferică.

Astfel, în zilele următoare va ploua izolat în unele regiuni, iar temperaturile se vor situa în jurul celor specifice pentru această perioadă sau chiar peste.

Cerul va fi predominant senin, cu unele înnorări temporare în Dobrogea. Vântul va avea o intensitate moderată pe litoral, fiind mai slab în celelalte zone.

Temperaturile minime vor varia între 1 grad în estul Transilvaniei și 17 grade în nordul litoralului și în dealurile Crișanei.

Pe suprafețe restrânse, cu o probabilitate mai mare în Maramureș, Transilvania și Moldova, se va forma ceață. În București, cerul va fi în general senin, cu un vânt slab, iar temperatura minimă va fi de 12-13 grade, mai scăzută în zonele periurbane, unde va atinge 9 grade. În țară, vremea va fi plăcută, iar temperaturile vor crește ușor.

Cerul va fi în general senin, iar vântul va fi slab până la moderat, cu intensificări nocturne în sudul Banatului și pe crestele Carpaților Meridionali, unde se vor înregistra viteze de 50-60 km/h. Temperaturile maxime vor varia între 23 și 29 de grade, în timp ce cele minime se vor situa între 3 grade în estul Transilvaniei și 17 grade pe litoral și în Dealurile de Vest. Dimineața și noaptea, ceața se va manifesta pe arii restrânse în nord-est și în zonele depresionare.

În Capitală, vremea va fi plăcută și va continua să se încălzească ușor. Cerul va fi predominant senin, iar vântul va avea o intensitate slabă până la moderată.

Meteo: Perioada 24-25 septembrie

Vremea va fi mai caldă decât normal, dar în jumătatea de vest a țării va deveni instabilă. Cerul va fi variabil, cu înnorări accentuate, averse și descărcări electrice, în special după-amiaza, în Maramureș, Banat, Crișana și pe arii restrânse în Transilvania și Oltenia.

Izolat, cantitățile de apă pot depăși 15-25 l/mp, cu posibilitate de grindină.

Prognoza meteo arată că vântul va fi slab până la moderat, cu intensificări în regiunile vestice și la munte, atingând viteze de 50-70 km/h. Temperaturile maxime se vor situa între 23 și 30 de grade, iar cele minime între 4 grade în estul Transilvaniei și 18 grade pe litoral. Ceața va apărea izolat.

 

În București, vremea va fi plăcută și caldă pentru această perioadă. Cerul va fi variabil, predominant senin în prima parte a zilei.

 

Temperatura maximă va fi în jur de 28 de grade, iar cea minimă se va situa între 10 și 13 grade.

Meteo: Perioada 25-26 septembrie

În România, vremea va deveni treptat instabilă în majoritatea regiunilor. Cerul va fi temporar înnorat, cu averse torențiale, descărcări electrice și intensificări scurte ale vântului în zonele montane, Banat, Oltenia, Transilvania, Maramureș, local în Crișana, Muntenia și Moldova.

Pe arii restrânse, cantitățile de apă vor fi semnificative și există posibilitate de grindină.

Temperaturile maxime, în scădere față de zilele anterioare în vest și nord-vest, vor varia între 21 și 30 de grade, iar cele minime se vor situa între 8 și 18 grade. Ceața va apărea pe alocuri.

În București, vremea va rămâne caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări nocturne, când se va intensifica probabilitatea de ploaie. Vântul va fi slab până la moderat. Temperatura maximă se va situa între 28 și 29 de grade, iar cea minimă va varia între 12 și 14 grade. Spre dimineață, se pot forma condiții de ceață.

Meteo: Perioada 26-27 septembrie

În această perioadă, vremea va fi mai caldă decât în mod obișnuit pentru această dată. Cerul va fi variabil, cu unele înnorări în timpul zilei, în special la munte și în regiunile extracarpatice, unde izolat pot apărea ploi slabe.

Vântul va sufla slab până la moderat, cu intensificări sporadice în vest și în zonele montane.

Temperaturile maxime vor varia între 23 și 29 de grade, iar cele minime vor fi în general între 8 și 18 grade. Dimineața și noaptea, se va forma ceață pe alocuri, cu o probabilitate mai mare în sud, est și în depresiunile montane.

În Capitală, vremea va fi plăcută, cu temperaturi mai ridicate decât cele obișnuite pentru această dată. Cerul va fi variabil, predominant senin în a doua parte a zilei. Vântul va avea intensitate slabă până la moderată.

Temperatura maximă se va situa între 27 și 28 de grade, iar cea minimă va fi de 12-14 grade. Dimineața și noaptea, se vor semnala condiții de ceață, potrivit ANM.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
22.1 ° C
23.8 °
20 °
73 %
0.5kmh
40 %
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
22 °
lun
20 °
mar
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii