Apel OMS: Guvernele ar trebui să-şi facă stocuri de medicamente necesare în caz de urgenţă nucleară şi radiologică

Apel OMS: Guvernele ar trebui să-şi facă stocuri de medicamente necesare în caz de urgenţă nucleară şi radiologică

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a făcut un apel la guverne, care ar trebui să-şi facă stocuri de medicamente necesare în caz de urgenţă nucleară şi radiologică. OMS a publicat şi o listă cu ce ar trebui să cuprindă stocurile. Cu sprijinul Statelor Unite, România şi-a întărit capacitatea de a detecta rapid radiaţiile, pe cale aeriană.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a îndemnat statele să facă stocuri de medicamente salvatoare în caz de catastrofă nucleară, pentru a putea oferi tratament, rapid.

OMS a publicat şi o listă cu medicamentele esenţiale în caz de urgenţă nucleară sau radiologică. Lista, care nu mai fusese actualizată din 2007, cuprinde, pe lângă iod stabil, multe alte substanţe folosite în cazul contaminării radioactive a organismului.

Aceste tratamente sunt utilizate pentru eliminarea cât mai rapidă a prezenţei materialului radioactiv din corpul omului. Medicii decid ce ar trebui să folosească şi cum, în spitale dedicate pentru asemenea situaţii”, declară Petre Min, şef compartiment Urgenţe Nucleare şi Radiologice, CNCAN, potrivit TVR.

România a pregătit încă de anul trecut 30 de milioane de pastile cu iodură de potasiu, dar numai aproximativ un milion au fost ridicate de oameni. Ministerul Sănătăţii urmează să decidă ce se va întâmpla cu celelalte.

Comprimatele cu iod produse la Antibiotice Iaşi au fost distribuite, la jumătatea anului trecut, în 2.500 de farmacii din toată ţara. Aproximativ 7 milioane de persoane cu vârsta sub 40 de ani, fără afecţiuni ale tiroidei, ar trebui să le folosească dacă autorităţile anunţă că s-a produs un incident nuclear cu iod radioactiv. Puţini au mers să le ia cu reţeta de la medicul de familie. Iar, potrivit legislaţiei, după 6 luni de la recepţie, farmaciile ar trebui să predea comprimatele rămase în stoc Direcţiei de Sănătate Publică.

Între timp, România a primit sprijin de la Departamentul de Energie al Statelor Unite pentru a detecta cât mai repede radiaţiile pe suprafeţe mari. Pot fi monitorizate acum şi din elicopter sau avion, cu echipamentele mobile americane. Au fost testate deja la Constanţa, la un exerciţiu cu 25 de experți din Statele Unite, România și Ucraina.

Timpul de reacţie e mult mult mai rapid, pentru sute de kilometri pătraţi, acum putem vorbi de ore. Pentru a monitoriza clasic, ne-ar putea lua chiar zile. Utilizarea este luată în calcul atunci când ştim că avem contaminare radioactivă în urma unor accidente sau acte intenţionate”, mai spune Petre Min.

Nivelul radiaţiilor e supravegheat permanent, dar până acum, nu au fost depistate depăşiri, spun oficialii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
12.4 ° C
12.7 °
11.1 °
91 %
2.6kmh
20 %
vin
14 °
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
24 °
mar
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii