Biroul Electoral Central (BEC) a făcut publice machetele buletinelor de vot care vor fi folosite în al doilea tur al alegerilor prezidențiale.
Este forma finală, pe care apare numele celor doi candidați care se confruntă în turul doi al alegerilor prezidențiale. Aceștia împreună cu echipele de campanie și cu susținătorii trebuie să respecte reguli stricte în zilele care urmează, până când se încheie scrutinul.
Reprezentanții Biroului Electoral Central spun că ordinea înscrierii candidaților pe buletinul de vot ține cont de numărul de voturi valabil exprimate obținute la primul tur de scrutin. Pentru că George Simion a avut cele mai multe voturi, acesta apare primul acum pe buletinul de vot, iar Nicușor Dan, al doilea.
Biroul Electoral Central aminteşte competitorilor electorali că în campania care se încheie pe 17 mai, la ora 7.00, este interzisă folosirea mesajelor sau a sloganurilor discriminatorii, a mesajelor de incitare la ură şi intoleranţă şi a oricăror forme, mijloace, acte şi acţiuni de defăimare şi învrăjbire religioasă sau etnică.
Mesaje electorale interzise
-Mesaje sau sloganuri discriminatorii.
-Incitarea la ură și intoleranță.
-Defăimarea sau promovarea diviziunilor religioase sau etnice.
-Atacurile la persoană împotriva contracandidaților.
(Sursa: BEC)
Cei doi contracandidați înscriși în cursa pentru Palatul Cotroceni nu au voie să folosească vehicule inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie și nici să ofere mită electorală.
Ce este interzise în campanie
-mită electorală (alimente, bani, alcool, tutun)
– finanţarea utilizării vehiculelor inscripționate sau colantate cu sloganuri de campanie
– finanțarea spectacolelor, serbărilor, a focurilor de artificii
(Sursa: BEC)
În schimb, până în dimineața zilei de 17 mai, echipele de campanie pot oferi alegătorilor câteva materiale și obiecte de propagandă electorală. Acestea trebuie să fie inscripționate cu însemnele electorale ale formațiunii politice sau ale candidaților. Iar valoarea lor nu poate depăși 10 lei fără TVA pentru fiecare articol.
MATERIALE PERMISE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ
-pliante
-cărți poștale
-calendare
-caiete
-pixuri
-brichete
-DVD-uri
(Sursa: BEC)
MATERIALE PERMISE ÎN CAMPANIA ELECTORALĂ
-steaguri
-pungi
-tricouri
-șepci
-eșarfe
-veste
-mănuși
(Sursa: BEC)
Și în mediul online sunt reguli stricte referitoare la semnalarea specifică a materialelor politice, la sponsori și algoritmi folosiți.
Al doilea tur de scrutin se va desfășura pe parcursul a trei zile în diaspora, de vineri, ora locală 7.00, până duminică, la ora 21.00, ora României.
În România, secțiile se deschid în duminica votului la ora 7 și se închid la ora 21, notează tvrinfo.ro.