Bugetul UE aferent perioadei 2028 – 2034 nu este bun pentru România și nici pentru viitorul Europei

Bugetul UE aferent perioadei 2028 – 2034 nu este bun pentru România și nici pentru viitorul Europei

Proiectul de buget propus de Comisia Europeană pentru exercițiul financiar 2028 – 2034 nu are șanse să fie aprobat în forma actuală în Parlamentul European. Este opinia eurodeputatului PSD Victor Negrescu.

Victor  Negrescu a făcut o serie de comentarii cu privire la proiectul de buget propus de Comisia Europeană, din perspectiva intereselor României. Europarlamentarul social-democrat a atras atenția, în cadrul unei emisiuni de pe B1 TV, că autoritățile de la București trebuie să negocieze pentru ca România să nu fie privată de fondurile de coeziune.

E adevărat negocierile vor dura aproape doi ani, dar crucial pentru România este să se poziționeze, să aibă o strategie, în așa fel încât și președintele României care va negocia direct în Consiliul European și guvernul trebuie să se coreleze și să vină cu o strategie coerentă pentru că noi în Parlamentul European știm ce avem de făcut. Ne vom lupta pentru interesele României, dar trebuie și ca reprezentanții de la București să înțeleagă că nu pot ignora aceste negocieri”, a explicat Victor Negrescu.

„Din nefericire nu este un buget bun. Nu este un buget bun pentru România și pentru viitorul Europei. Această cifră de două trilioane ascunde multe probleme. Prima problemă este că din această sumă va trebui să plătim dobânzile pe care Europa le datorează în condițiile în care a finanțat în ultimii ani mecanismul de redresare și reziliență. În acest context, suma nu este de două trilioane. Mai mult decât atât, specialiștii PE și suma nu acoperă nici măcar inflația în contextul în care întreaga Europă s-a confruntat cu această problemă. Sunt și anumite controverse care ating direct interesele României”, a mai spus Victor Negrescu.

Principalele probleme ale bugetului propus de CE 

Europarlamentarul PSD a explicat care sunt principalele probleme ale acestui buget și de ce a născut atât de multe nemulțumiri în rândul reprezentanților statelor membre din Parlamentul European.

„Această comasare a fondurilor, mai exact cuplarea fondurilor de coeziune cu fondurile pentru agricultură și dezvoltare rurală conduce la o lipsă de predictibilitate în modul în care aceste resurse ar urma să fie distribuite și scăderea, de fapt, a sumelor ce vor fi alocate regiunilor mai puțin dezvoltate ale Europei. România, cu excepția zonei București-Ilfov are regiuni care sunt sub media de dezvoltare europeană. Mai există un fond de competitivitate care sună foarte frumos – evident susținem ideea de competitivitate – dar și acolo au fost comasate zeci de programe europene. A dispărut programul pentru sănătate ceea ce este un pic straniu în condițiile în care acest domeniu este considerat prioritar de cetățenii europeni.

Sunt și aspecte pozitive, programul Eramsus, care are o creștere de 50% pentru că a preluat și alte subprograme europene. Dar mă bucură această creștere pentru zona de educație și tineret în condițiile în care am cerut lucrul acesta în ultimele luni”, a arătat Victor Negrescu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
18.3 ° C
19.1 °
18.3 °
84 %
6.7kmh
0 %
vin
30 °
S
31 °
D
36 °
lun
40 °
mar
31 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii