Concluziile „dialogului social” dintre șeful Guvernului și sindicate. „Primesc să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!”

Concluziile „dialogului social” dintre șeful Guvernului și sindicate. „Primesc să se revizuiască, dar să nu se schimbe nimic!”

Premierul Ilie Bolojan a discutat astăzi cu reprezentanții sindicatelor și patronatelor despre pachetul de măsuri fiscal-bugetare. Șeful Executivului a fost mai degrabă inflexibil la propunerile partenerilor de discuții. Planul inițial de măsuri va suporta așadar modificări minore. Sindicatele și patronatele au plecat dezamăgite. Mediul privat şi cetăţenii vor purta povara măsurilor.

La finalul întâlnirii, Guvernul a comunicat că „reprezentanții sindicatelor au prezentat propriile analize privind impactul aplicării măsurilor de reducere a cheltuielilor bugetare, cu accent asupra modificărilor referitoare la domeniul educației. Reprezentanții Guvernului și cei ai sindicatelor și patronatelor vor continua dialogul social, în contextul actual, care impune aplicarea unor măsuri structurale de reducere a cheltuielilor publice și de creștere a veniturilor, în scopul îmbunătățirii credibilității economice a României și asigurării stabilității economice”.

În spiritul unei „bune înțelegeri”, premierul le-a cerut partenerilor sindicali o „colaborare bazată pe respect” și i-a îndemnat să-și desemneze reprezentanți în grupurile de lucru pentru elaborarea următoarelor două pachete de măsuri ce vor fi promovate în scopul reducerii deficitului bugetar. Al doilea pachet ar trebui să fie conturat chiar în această lună și ar trebui să vizeze inclusiv subvențiile din bani publici de care se bucură partidele politice.

Această măsură vine în urma presiunilor publice și mai ales ale sindicatelor, care au acuzat că pachetul inițial de măsuri vizează în primul rând salariații și pensionarii din România și au cerut Guvernului austeritate pentru privilegiați, nu pentru salariați. Așadar, până la pachetul doi, ei sunt nevoiți să meargă pe promisiunea premierului.

Mai trebuie menționat că primul pachet de măsuri ar trebui să fie valabil până în octombrie 2026, când se va face o „reevaluare” și atunci ar putea exista premise pentru relaxarea TVA pentru domeniul HoReCa, de exemplu. În acest context, sindicalistul Bogdan Hossu și-a exprimat neîncrederea: „Ce garanție vreți de la un Guvern. Eu nu știu dacă Guvernul va rezista până la 1 ianuarie 2026”.

Tot Hossu a spus că estimările sindicaliștilor arată că puterea de cumpărare în România va scădea cu 30 până la 40% până în toamnă, adică rapid, peste două luni, practic. De vină sunt măsurile fiscale, dar și creșterea prețurilor la energie.

Complet nemulțumiți au plecat de la ședință și reprezentanții patronatelor, asupra cărora planează atât „măsurile”, cât și presiuni din partea sindicatelor de a muta înspre angajatori măcar o parte din dările pe care până acum le plăteau salariații. S-a vehiculat aici un mic procent, de 5% din contribuții. În final, reprezentanții patronatelor au transmis că nu au reușit, în discuția cu premierul să impună nicio modificare în pachetul fiscal. Concluzia a rămas aceeași, mediul privat şi cetăţenii vor purta povara.

Urmează discuții pentru pachetele de măsuri din iulie și din august, unde sunt așteptați din nou la discuții reprezentanți anume desemnați ai sindicaliștilor și patronatelor.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
21.1 ° C
22.1 °
20 °
60 %
3.6kmh
0 %
S
34 °
D
37 °
lun
38 °
mar
38 °
mie
28 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii