Economistul și sociologul Ciprian Bădescu, cercetător în cadrul Institutului de Cercetare a Calității Vieții (ICCV) al Academiei Române, a avertizat că economia românească se confruntă cu o diminuare alarmantă a capacității de absorbție a forței de muncă și o creștere a numărului de persoane active care au migrat în alte țări pentru un loc de muncă.
Specialistul a explicat faptul că, din 2010, conform bazei de date utilizate, până în 2023, sumele trimise în țară de românii plecați la muncă în străinătate au crescut de 15,6 ori, de la 641 de milioane de euro, la circa 10 miliarde de euro.
„În valori absolute această creștere indică creșterea puterii de atracție a economiei românești, în context regional și internațional. Diferența dintre cei doi parametri, însă, este cea semnificativă. Abia aceasta măsoară puterea de atracție ocupațională reală a economiilor naționale, atractivitatea economică a unei țări pentru forța de muncă”, a declarat Ciprian Bădescu, pentru Agerpres.
„Rata de creștere a acestui indice, care, subliniez, măsoară declinul puterii de atracție ocupațională a economiei românești, a fost de circa 1600%, adică o descreștere medie anuală a atractivității cu 123%. Iată că puterea economiei scade, atractivitatea scade, crește numărul migranților pentru muncă și odată cu acestea survine declinul populației, îmbătrânirea accelerată și explozivă a morbidității și deci a bolilor bătrâneții”, a mai afirmat cercetătorul, punctând că apare fenomenul depopulării și al dispariției satelor.