Ministrul Educaţiei, Daniel David, a declarat că, în momentul de faţă, examenul naţional de clasa a VIII-a este limitat prin susţinerea a două probe, la limba şi literatura română şi matematică, şi este foarte restrictiv prin faptul că este o evaluare punctuală, care poate greva parcursul educaţional al copiilor.
Ministrul Educației, Daniel David, a precizat în cadrul unei conferințe de presă că metodologia examenului de Evaluare Națională pentru anul viitor nu este bătută în cuie. Oficialul a explicat că, dacă sistemul se va pune de acord cu părinții și sindicatele, modificările ar putea fi implementate având ca exemplu sistemul de educație francez.
„Vă rog să vă uitați la modelul din Franța. Poți să ai un test standardizat, cu subteste, care acoperă discipline diferite. Nu înseamnă că vei avea testul și disciplina, pentru că în momentul acela am complica lucrurile. Dacă nu o să fim mai creativi, o să facem probabil cum fac francezii, de exemplu, care au și matematică, și limbă franceză, au și istorie, geografie, au și științe”, a afirmat Daniel David, potrivit Libertatea.
Ministrul a luat în calcul și modelul finlandez. „Sper ca peste 10 ani să putem face și noi ceva similar cu ce se întâmplă în Finlanda. Sunt mai multe modele când treci din clasa a VIII-a în clasa a IX-a. Un model merge pe ideea unei evaluări cu un test standardizat, cam ce avem noi la Evaluarea Națională, în care am spus că o să avem mai multe competențe. Dar sunt alte țări care vin și spun: ne trebuie o măsurare, o evaluare, dar o facem pe portofoliu educațional. Ne uităm la notele de pe parcursul gimnaziu, alte activități, dacă dorim extracurriculare”.
Daniel David: „Hai să pilotăm mai repede lucrurile”
Ministrul a mărturisit că atunci când vorbește despre modalitățile de testare a elevilor verifică mai întâi dacă există și o metodologie în derulare. Dacă da, nu o va schimba. „Că de aceea n-am vrut să schimb metodologia de bacalaureat în ianuarie, în ciuda diverselor presiuni. Însă metodologia Evaluării Naționale pentru anul viitor nu este încă stabilită. . „Nu văd de ce să amânăm lucrurile. Avem grijă să nu interfereze cu așteptările și filosofia sistemului educațional. Nu așa peste 5 ani… Hai să pilotăm mai repede lucrurile, vedem cum funcționează și, dacă merge bine, o generalizăm. Aspectul operațional poate fi negociat”, a completat ministrul. Examenul național, limitat și restrictiv Ministrul Educației a reluat ideea conform căreia examenul de Evaluare Națională la clasa a VIII-a este limitat la doar două materii: Limbă română și Matematică.
Ceea ce, în opinia sa, nu este în regulă. „Pentru mine e o problemă majoră examenul național în clasa a VIII-a. Îl consider limitat prin cele două discipline și îl consider foarte, foarte restrictiv prin faptul că este o evaluare punctuală, care după aceea grevează parcursul educațional al copiilor”.
Ministrul se gândește la niște simulări ale noii variante care urmează să fie implementate. „Eu nu țin să-l implementez de anul viitor dar, la un moment dat, va trebui să schimbăm examinarea națională față de modul în care o avem acum. N-am văzut niciunde în spațiul european un examen de acest tip, pe cele două materii. Și încă o dată mă întreb, dacă noi ne propunem să formăm prin educație mai multe competențe, nu ar fi bine să vedem, standardizat, cum le-am format?”.
Ministrul a prezentat luni, într-o conferință de presă, un raport de diagnostic al educației și cercetării, precum și realizările și implicațiile pentru noi reforme în domeniu.