Guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, a oferit primele explicații oficiale după ce moneda națională a depășit pragul psihologic de 5 lei pentru un euro.
„În luna mai am avut o presiune puternică pe piața valutară. Ieșiri mari de capital. Aș spune că, istoric, unele din cele mai mari. A fost o avalanșă de factori. A început cu discursul tot mai inflamat din timpul campaniei, apoi a fost rezultatul alegerilor, demisia guvernului”, a explicat Mugur Isărescu într-o conferință susținută marți.
BNR a intervenit și în ziua imediat după alegeri. Ne așteptam la diverse mișcări de capital. Nu numai că am intervenit, dar s-au creat probleme legate de lichiditatea din piață. Orice politică monetară nu poate să apere simultan leul și să asigure lichiditate, a explicat guvernatorul.
„Problema majoră nu au fost intervențiile. BNR a intervenit și în ziua de după alegeri. Cu sume mari, chiar foarte mari. Orice intervenție scoate lichiditatea din piață. Dacă vinzi un miliard de euro, scoți din piață 5 miliarde de lei (…) Capitalul pleaca imediat ce aude de naţionalizări şi de confiscări”, a mai spus Isărescu.
Isărescu a subliniat că nivelul de 5 lei pentru un euro era „imposibil de apărat” în contextul economic actual, iar BNR a ales să limiteze deprecierea, asigurând totodată lichiditatea necesară pentru plățile bugetare.
„De ce cursul a fost relativ stabil? A fost stabil din 2021, dar în acelaşi timp rezervele au crescut la aproape 30 mld. euro, aproape că s-au dublat. Cum putea să fie cursul stabil şi artificial dacă noi am asigurat şi finanţarea unui deficit de cont curent?, a întrebat șeful băncii centrale, potrivit tvrinfo.ro.
Banca Națională face apel la prudență și subliniază că menținerea unui echilibru între stabilitatea valutei și lichiditatea pieței rămâne o provocare majoră în contextul economic incert.
„Când ai asemenea deficit bugetar, dacă sunt finanţate generos intrările de capital, ai şi o vulnerabilitate. Avem o problemă de finanţare. Dacă se răzgândesc mişcările de capital, rămânem cu deficite mai greu de finanţat şi cam aceasta a fost situaţia României în ultimul an. Problema principală acum este finanţarea deficitului bugetar. Nu va fi uşor în perioada următoare”, a mai spus Isărescu.