Măsuri în România, în contextul avertizărilor meteorologice

Măsuri în România, în contextul avertizărilor meteorologice

Premierul Marcel Ciolacu a convocat, la Palatul Victoria, o ședință operativă pentru a analiza măsurile ce se impun pe sectorul românesc al Dunării, în condițiile avertizărilor meteorologice privind creșterea debitului, potrivit unui comunicat al executivului.

În cadrul conferinţei de presă, de la finalul şedinţei, şeful DSU, Raed Arafat, a anunţat măsurile recomandate aurorităţilor.

La ședința operativă au participa vicepremierul Marian Neacșu, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Directorul General – Administrația Națională Apele Române, Sorin Lucaci, Rădoi Ianăș de la Societatea Hidroelectrica, directorul general al Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, președintele Administrației Naționale a Rezervelor de Stat și Probleme Speciale, Georgian Pop.

Recomandările şefului DSU, Raed Arafat:

Am solicitat identificarea persoanelor vulnerabile, cum sunt cele nedeplasabile, eventual luarea în calcul a evacuării, dacă situația o impune.

Informarea din timp a populației inclusiv prin Ro-Alert

Colaborarea structurilor locale pentru a stabili măsurile necesare în teren

Montarea digurilor temporare la nevoie și mobilizarea către zonele cu posibil risc

Activarea centrelor județene de conducere a intervenției în județele care sunt sub coduri de alertă

Aceste măsuri au fost recomandate dacă sunt probleme pe cursul Dunării, care se pare că nu vor fi.

Dar între timp avem situația ploilor și mâine dimineață vom vedea zonele care ar putea fi afectate. Aceste măsuri rămân valabile.

S-a luat decizia și ordinul e pregătit de mobilizare a unor forțe suplimentare pentru unele județe către unele județe cu risc. Acest ordin e dat pentru o situație care ar fi început sâmbătă. Pe comunicarea de mâine vom ajusta această măsură. Să nu mai luăm forțe din județele care ar putea fi afectate.

La acest moment ordinul de mobilizare prevede 330 de pompieri către județele la care ne-am aștepta să aibă probleme. Mâine vom ajusta în funcție de datele de la ANM.

În această seară ministrul Predoiu va avea o videoconferință și mâine încă una ca să stabilim măsurile.

Toate județele au obligația să verifice permanent că planurile lor sunt verificate, aduse la zi.

Legătura cu autoritățile locale e permanentă. Iar județele care intră sub cod să se asigure că avem permanență la toate primăriile din toate comunele care ar putea fi afectate.

Debitul fluviului Dunărea, pe sectorul de la intrarea în ţară, va ajunge la maximum 7.600 mc/s, în următoarele cinci zile, dublu faţă de mediile multianuale ale lunilor septembrie şi octombrie, reiese din prognoza publicată, joi, de Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA), valabilă pentru intervalul 26 septembrie – 3 octombrie.

Potrivit hidrologilor, după o creştere a debitului Dunării (pe secţiunea Baziaş), până marţi, 2 octombrie, la valoarea de 7.600 mc/s, cotele apelor vor staţiona, cu tendinţă de scădere în ultima zi a intervalului de prognoză, situându-se însă peste mediile multianuale ale lunilor septembrie (3.800 mc/s) şi octombrie (3.850 mc/s).

Totodată, în aval de Porţile de Fier, debitele vor fi în creştere, cu excepţia ultimelor zile ale perioadei analizate când vor scădea pe sectorul Gruia – Bechet.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
nori împrăștiați
15.3 ° C
15.5 °
13.9 °
59 %
3.1kmh
40 %
mar
20 °
mie
15 °
joi
15 °
vin
13 °
sâm
13 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii