Măsurile pentru reforma sănătății anunțate de Guvern

Măsurile pentru reforma sănătății anunțate de Guvern

Premierul Ilie Bolojan a declarat, într-o conferință de presă, la care a participat luni alături de ministrul sănătății Alexandru Rogobete, că creșterea accelerată a cheltuielilor care nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților este principala problemă cu care se confruntă sistemul de sănătate din România.

„Avem conduceri de spitale care nu performează, ineficiență managerială și administrativă. O bună parte din veniturile spitalelor vin pe componenta de asigurare a salariilor, nu sunt legate direct de calitatea serviciilor. Cât mai mult de jumătate de bani îți vin de la CNAS nu există stimul ca managerii să îmbunătățească serviciilor”, a declarat premierul, potrivit hotnews.ro.

De asemenea, ministrul Sănătății Alexandru Rogobete a prezentat 30 de măsuri care vor fi implementate în perioada următoare. „Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărul așa cum este el”, a precizat Rogobete.

Declarații Ilie Bolojan:

  • Sistemul nostru de sănătate a cumulat probleme mari în ultimii ani. Sunt două aspecte majore care afectează buna funcționare. Un aspect este creșterea accelerată a cheltuielilor. Cheltuielile care sunt alocate prin CNAS au ajuns la 16% din veniturile din bugetul de stat, față de 11% cât am înregistrat anii trecuți. Doar în pandemie am mai ajuns la această pondere. Avem un buget alocat de 77 miliarde de lei, iar colegii au solicitat o suplimentare. Pentru aceasta ne trebuie cel puțin 10 miliarde rectificare suplimentară, o presiune mare pe bugetul de stat.
  • A doua problema majoră este că această creștere importantă pe componenta de sume nu se reflectă în calitatea serviciilor și nu se referă nici în percepția și satisfacția pacienților.
  • Am vorbit de proiecte pilot în care să introducem salarizarea în funcție de perfomanță.

Declarații Alexandru Rogobete:

  • Eficentizarea sistemului de sănătate nu înseamnă că vom tăia bani de la pacienți. Nu înseamnă că vom lăsa spitalele fără resurse.
  • Prea mulți ani sistemul de sănătate a fost peticit. Atât de peticit că nu mai putem face reforme punctuale, este nevoie de o reformă reală care să scoată la suprafață adevărult așa cum este el.
  • Să fii managerul unui spital nu este un privilegiu. Am vizitat multe spitale în care am văzut că se poate, care arată mult mai bine ca majoritatea spitalelor private. În aceeași țară, cu aceeași finanțare și aceeași legislații majoritatea au arătat că se poate.
  • Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face.â
  • Îmi e rușine că unii pacienți sunt trimiși să cumpere Algocalmin. Banalul Paracetamol în multe spitale nu există, iar bugetul a crescut semnificativ.
  • În medicina românească există oameni excepționali care fac mai multe gărzi decât trebuie, care stau peste program ca să-și trateze pacienții. Reformele sunt pentru colegii care la 11-12 părăsesc spitalul public ca să-și vadă pacienții în privat, care își iau concediu ca să meargă în privat.
  • Sunt peste 30 de măsuri doar în domeniul Ministerul Sănătății, la care se adaugă cele ale CNAS.
  • Ne dorim să orientăm pacienții spre spitalizarea de zi.
  • Nu se pune problema restructurării sistemului sanitar, nu vom da pe nimeni afară.
  • Rata pacienților care pot fi tratați în unitatea medicală în care se prezintă poate fi mult mai mare decât în prezent.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
38.8 ° C
39.9 °
38 °
25 %
2.2kmh
0 %
mar
35 °
mie
37 °
J
38 °
vin
42 °
S
41 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii