Ministrul Educației: Avem pentru prima oară o strategie

Ministrul Educației: Avem pentru prima oară o strategie

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației, a vorbit la un post de televiziune despre schimbările semnificative care vor avea loc în domeniul Educaţiei.

Ministrul Educației a vorbit, printre altele, despre pachetul legislativ, care prevede și o arhitectură de sistem complet nouă: „În 30 de ani au fost peste 140 de modificări ale Legii Educației, fără nico strategie clară. ”Este pentru prima oară când avem această strategie. Este pentru prima oară când avem un proiect de țară cu cea mai largă consultare din istoria proiectelor românești. Ne place sau nu ne place, asta-i realitatea. Proiectul ”România educată” a beneficiat de această consultare, a venit cu o strategie, iar Ministerul Educației, odată ce a fost lansat proiectul final, în 14 iulie 2021, s-a apucat de transpunere în text legislativ. Pe 13 iulie 2022, l-am lansat în consultare publică. Deci, avem pentru prima oară o strategie (…).

Motivarea se face inclusiv, dar nu numai, din perspectivă salarială, și ați văzut că este pentru prima oară când într-o lege sectorială avem un articol care prevede că niciun profesor din România nu va putea avea – nici măcar la debutul în carieră – salariul mai mic decât salariul mediu pe economia națională. Guvernul francez a luat exact aceeași decizie: pentru debutul în carieră, salariul unui profesor nu poate fi mai mic de…! La ei, 2000 de euro net. La noi, salariul mediu net pe economie, la momentul la care vorbim, este de 4.000 de lei”, a precizat ministrul într-un interviu pentru TVR INFO, de marți.

Potrivit aceleiași surse, schimbările vor fi majore, potrivit noilor legi ale Educaţiei, acestea prevăd o alocare a minimum 300 de lei pe student bugetat, creşterea fiind în acest caz de 50 la sută.

Care este câștigul pentru studenți? ”Partea de consiliere, partea de burse. Partea de burse a fost tot timpul importantă, iar acum, după această criză sanitară este și mai importantă. Faptul că, atunci când trebuie să vorbim despre Legea învățământului superior, putem spune cinci lucruri: autonomie universitară, consolidarea dimensiunii internaționale, consolidarea cu mediul economic – și apare pentru prima dată posibilitatea organizării de învățământ univesitar în parteneriat cu operatori economici, învățământ universitar dual, motivat printr-o creștere a finanțării cu 30%, consolidarea eticii, pentru că pentru prima oară a apare posibilitatea ca în fiecare program de licență din România să existe cursuri de etică și integritate academică, partea socială de suținere a studenților.

Toate aceste lucruri putem să le considerăm în interesul studenților. Pentru că în universități, studentul trebuie să fie în centrul preocupărilor, în preuniversitar elevul”, a explicat ministrul Educației.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
16 ° C
16.6 °
15 °
63 %
4.1kmh
0 %
mie
15 °
joi
16 °
vin
22 °
sâm
20 °
Dum
22 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii