Noaptea de 5 spre 6 decembrie: Ajun de Sfântul Nicolae – tradiții și obiceiuri

Noaptea de 5 spre 6 decembrie: Ajun de Sfântul Nicolae – tradiții și obiceiuri

În fiecare an, noaptea de 5 spre 6 decembrie deschide porțile magiei, care cuprinde întreaga lume pe parcursul sărbătorilor de iarnă. Este noaptea de Ajun de Sfântul Nicolae – sărbătorit pe 6 decembrie.

Este seara în care toți copiii, indiferent de vârstă, își lustruiesc ghetuțele și speră că au fost suficient de cuminți pe parcursul anului încât Sfântul Nicolae să le aducă daruri. Cei neascultători vor primi o nuielușă de la moș, menită să îi atenționeze și să le aducă aminte că trebuie să-și asculte părinții și bunicii. Tot din bătrâni se mai spune că dacă nuielușa este una de măr și dacă pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului, înseamnă că sfântul a mijlocit pentru iertarea celui căruia i s-a dat crenguţa și în anul următor îi va umple ghetuțele cu daruri.

Potrivit legendei, deși e grăbit să ajungă la toți copiii din lume, Sfântul Nicolae își face timp să asculte dorințele fiecărui copil în parte. Le ia în calcul și le îndeplinește dorințele fie în această seară, fie în anul următor, sau le transmite lui Moș Crăciun, dacă ghetuțele sau cizmulițele nu sunt suficient de încăpătoare pentru ceea ce i-au cerut copiii cuminți.

Potrivit tradiției românești, moșul apare pe un cal alb (făcând trimitere la prima zăpadă, la începutul iernii) și îi ajută pe toți cei nevoiași, orfanii și văduvele. Este stăpânul apelor și salvează marinarii de la înec. Tot Sfântul Nicolae apără soldaţii pe timp de război, motiv pentru care este invocat în timpul luptelor.

În noaptea de Sfântul Nicolae, tradițiile românești vorbesc și despre ritualuri magice, farmece și prognosticuri meteorologice. Se aduc în casă crengi de pomi fructiferi şi se pun în apă, lângă icoane, ca să înflorească până de Anul Nou. Dacă aceste crenguţe vor înflori până când anul se sfârşeşte, anul care vine va fi unul roditor.

Tot din bătrâni ceva frumos: Sfântul Nicolae este semnul începutului iernii grele, căci el ascunde soarele şi îşi scutură barba de ninsoare. De aceea, dacă te uiţi pe cer, preţ de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în dreapta Domnului.

În această seară dăruim și primim cadouri și ne pregătim pentru sărbătorirea de mâine a Sfântului Nicolae- una dintre cele mai îndrăgite sărbători de peste an!

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
9.9 ° C
11.6 °
7.8 °
76 %
4.9kmh
0 %
vin
10 °
sâm
14 °
Dum
18 °
lun
10 °
mar
12 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii