La jumătate de an de la spectaculosul furt al coifului de aur de la Coțofeneşti şi a trei brățări dacice, unele dintre cele mai importante artefacte din patrimoniul nostru național, nu avem încă nimic concret despre soarta sau locul unde s-ar afla acestea. Ancheta procurorilor olandezi continuă, pentru a afla cum a fost posibil acest furt dintr-o expoziție a Muzeului Drents din Assen și cum pot fi recuperate. Există însă o veste încurajatoare. Potrivit rechizitoriului, ancheta arată că piesele nu au fost distruse, așa cum s-a crezut inițial, scrie ştiripesurse.ro.
„Este evident că primul obiectiv, recuperarea obiectelor de artă, nu a fost încă atins. Din cercetări reiese că suspecții principali dețin informații despre locul unde se află comorile sau ce s-a întâmplat cu ele”, se arată în rechizitoriu, conform Antena 3 CNN.
Anchetatorii cred că intenția hoților a fost, de la bun început, vânzarea ilegală a tezaurului. Principalii suspecți, în special unul în vârstă de 26 de ani, ar deține în continuare artefactele.
S-au folosit investigatori sub acoperire, care s-au prezentat drept colecționari de artă și au contactat fratele unuia dintre suspecți, identificat anterior pe camerele de supraveghere ale muzeului. Acestuia i s-au promis inițial suma de 500.000 de euro, apoi încă 5.000 de euro pentru informații suplimentare. Ulterior, a mai fost ofertat cu 400.000 de euro, dar ar fi refuzat, considerând suma prea mică. Cu toate acestea, el ar fi confirmat că obiectele există și nu au fost topite, deși nu cunoaște locația exactă.
Procurorii suspectează că gruparea criminală olandeză Hardliners, fondată în 2019 în penitenciar de foști lideri ai Hells Angels, ar fi implicată în jaf. Potrivit RTL Nieuws, membrii bandei i-ar fi recrutat pe hoți la comanda lumii interlope românești.