Potrivit unui studiu recent, printre cele mai căutate domenii pe piața muncii din România se numără construcţiile, curăţenia şi îngrijirea vârstnicilor.
Rezultatele studiului au fost generate de faptul că peste 7.600 de tineri din România și-au căutat un job în ultimele două săptămâni pe platforma DeLucru.ro.
Datele indică o creştere de 39% a aplicărilor în rândul tinerilor între 18 şi 24 de ani, comparativ cu perioada anterioară, iar aproape 70% dintre aceştia vizează activităţi de doar 1-2 ore pe zi sau joburi remote.
Cele mai căutate domenii sunt construcţiile (28% din totalul căutărilor pentru munci necalificate), curăţenia (26%), îngrijirea vârstnicilor (15%), agricultura (14%) şi HoReCa sezonier (13%).
Studiul Delucru.ro evidenţiază și faptul că tăierea burselor sociale şi universitare – care însumau 7 miliarde de lei anual – obligă tot mai mulţi elevi şi studenţi să caute venituri suplimentare. Numărul liceenilor interesaţi de joburi ocazionale a crescut cu 30%, iar studenţii migrează către activităţi part-time sau zilnice pentru a compensa pierderea burselor şi explozia cheltuielilor de trai.
Mai bine de 40% dintre tineri declară că ar accepta joburi punctuale sau suplimentare
Studiul mai arată că a fost consemnată o creştere cu peste 35% a căutărilor pentru astfel de activităţi în rândul tinerilor fără calificare, comparativ cu perioada similară a lunii trecute.
În mediul rural, această creştere ajunge la 41%, semn că presiunea economică este resimţită puternic de această categorie vulnerabilă. Mai bine de 40% dintre tineri declară că ar accepta joburi punctuale sau suplimentare pentru a-şi acoperi costurile, în contextul în care 60% se tem de scăderea nivelului de trai, pe fondul creşterii taxelor şi al scumpirii alimentelor, chiriilor şi utilităţilor.