Politica externă a preşedintelui Klaus Iohannis. De ce a lipsit România de la masa discuţiilor, dacă este atât de importantă ca ţară membră NATO

Politica externă a preşedintelui Klaus Iohannis. De ce a lipsit România de la masa discuţiilor, dacă este atât de importantă ca ţară membră NATO

Politica externă a lui Klaus Iohannis se reduce la ideea că România este soldatul credincios al NATO și UE. A spus-o şi preşedintele Klaus Iohannis după ședința CSAT în care a fost analizată situația tensionată de la granița dintre Rusia și Ucraina. „România trebuie să se asigure că este pregătită pentru orice scenariu posibil”.

Klaus Iohannis a salutat mesajele transmise inclusiv public de către Președintele Statelor Unite, Joe Biden, și de către Președintele Emmanuel Macron cu privire la disponibilitatea Statelor Unite și a Franței – parteneri strategici ai României – de a spori prezența în țara noastră, ca parte a răspunsului aliat la evoluțiile de securitate din regiune, dar nu a vorbit nicio secundă despre neparticiparea ţării noastre la discuţiile cu Joe Biden.

Președintele SUA, Joe Biden, a găzduit, luni seară, un dialog între principalele forțe europene pe tema securității din Europa de Est, iar România nu a fost invitată.

La video-call-ul securizat organizat de Casa Albă au participat președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, președintele Consiliului European, Charles Michel, precum și liderii Franței, Germaniei și Italiei. Lista scurtă a participanților a fost completată de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, de prim-ministrul Marii Britanii, Boris Johnson dar și de președintele Poloniei, Andrzej Duda. Joe Biden a caracterizat întâlnirea ca fiind una „foarte, foarte, foarte bună”.

România este un actor important în contextul crizei din Ucraina, iar lipsa ei de pe lista țărilor invitate nu a trecut neobservată și a devenit un motiv de speculație politică. Doar că preşedintele Klaus Iohannis vede altfel lucrurile, drept pentru care a reafirmat din nou după şedinţa CSAT că „suntem gata să găzduim o prezență aliată crescută pe teritoriul nostru”.

Doi foşti miniştrii de externe ai României, Cristian Diaconescu şi Titus Corlăţean sunt de părere că lipsa ţării noastre de la masa discuţiilor nu are nicio legătură cu poziţia georgrafică. Absenţa României a fost pusă de unii analişti de politică externă pe seama faptului că Polonia, ţară ce are graniţă cu Ucraina, deţine de la începutul anului, preşedinţia Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europe.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer fragmentat
10.2 ° C
10.6 °
9.9 °
95 %
4.1kmh
75 %
vin
16 °
sâm
20 °
Dum
22 °
lun
23 °
mar
20 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii