Țara noastră intră în Schengen, aerian și maritim, din 31 martie

Țara noastră intră în Schengen, aerian și maritim, din 31 martie

De la 31 martie, România intră în spațiul Schengen nu doar cu aeroporturile, ci și cu frontierele maritime. Ceea ce înseamnă că noile reguli se vor aplica şi în porturi, atât pentru mărfuri, cât şi pentru călători.

Polițiștii de frontieră vor face controale aleatorii, pentru a verifica identitatea pasagerilor și pentru a preveni ilegalități. Acţiunile poliţiei nu vor avea ca obiect controlul trecerii frontierei, ci vor viza combaterea criminalităţii transfrontaliere, a migraţiei ilegale şi verificarea valabilităţii dreptului de şedere în spaţiul Schengen, potrivit Observator.

În ceea ce privește pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un alt port dintr-un stat Schengen, fără a tranzita şi un port al unui stat terț, nu mai trebuie să facă obiectul unor verificări de frontieră indiferent de naționalitate.

În cazul aeroporturilor, spre deosebire de formalitățile prezentate mai sus, suplimentar, pasagerul este nevoit să efectueze şi controlul de trecere a frontierei.

În ceea ce priveşte pasagerii navelor care pleacă dintr-un port maritim românesc spre un port al unui stat care nu este membru Schengen, verificările la frontieră sunt efectuate în aceeași manieră ca în prezent.

Care sunt pașii pe care un cetățean străin, rezident în România, cetățean al unui spațiu non-Schengen, trebuie să-i parcurgă, în aeroport/pe mare, pentru a călători din România într-un spațiu Schengen. Are nevoie de viză?

Nu are nevoie de viză, dar poate merge doar în interes turistic fără să fie controlat la frontieră. Trebuie să nu depăşească perioada de şedere stabilită de Regulamentul European. Mai exact, 90 de zile într-un interval de 180 zile, adică poate sta 3 luni din 6.

Trecerea Dunării cu bac-ul, spre exemplu, din România în Bulgaria sau din România în orice alt stat vecin

Frontiera fluvială rămâne frontieră rutieră. Legăturile cu feribotul între Bulgaria și România sunt considerate treceri ale frontierei interne terestre conform Codului Frontierelor Schengen și orice persoană, indiferent de naționalitate, este în continuare verificată la trecerea acestor frontiere, până adoptarea unei decizii privind ridicarea controalelor la frontierele interne.

Care este regimul de călătorie, aerian/maritim, pentru minorii cetățeni români 

Controale sunt aleatorii, şi trebuie să prezinte aceleaşi documente ca şi până acum. Minorii cetățeni români care călătoresc în state Schengen pe cale aeriană /maritimă nu mai fac obiectul verificărilor la frontieră, iar cei care călătoresc în state non-Schengen sunt nevoiți să parcurgă în continuare formalitățile de control la frontieră.

Cu toate acestea, în ambele cazuri, minorii sunt nevoiți să îndeplinească condițiile legale privind călătoria în străinătate, așa cum acestea sunt stipulate în art. 30 din Legea 248/2005 privind libera circulație a cetățenilor români în străinătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Care sunt aeroporturile din România cu terminale Schengen

Călătoriile în spațiul Schengen, pe cale aeriană, sunt efectuate de pe toate aeroporturile civile internaționale/deschise traficului internațional, cu mențiunea că în cazul tuturor au fost prevăzute fluxuri distincte pentru pasagerii care călătoresc prin intermediul unor zboruri intra-Schengen.

Aeroporturile României

Cum călătoresc cetățenii români care au ambarcațiuni sau aleg să meargă în vacanțe cu ambarcațiuni din porturile românești cu destinații în țări Schengen, precum, Grecia sau Italia?

Persoanele de la bordul navelor de agrement care declară că au destinația într-un port situat într-un stat Schengen, nu sunt verificaţi la frontieră, indiferent de naţionalitate. De exemplu, cei care merg la Varna nu sunt controlaţi. În schimb, în Italia sunt controlaţi pentru că nu se poate intra altfel în Peninsulă.

Cum călătoresc cetățenii străini cu rezidență în România care au ambarcațiuni sau vor să meargă în vacanțe cu ambarcațiuni din porturile românești cu destinații țări Schengen?

Atât în porturile maritime, cât şi pe fluxurile de pasageri Schengen din aeroporturi, polițiștii de frontieră efectuează controale, în funcție de analiza de risc legată de securitatea internă şi de migrația ilegală, care nu au ca obiect controlul trecerii frontierei, ci combaterea criminalității transfrontaliere, a migrației ilegale şi verificarea valabilității dreptului de ședere în spațiul Schengen.

(sursa: observatornews.ro)

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
11.1 ° C
11.2 °
11 °
95 %
2.7kmh
20 %
lun
25 °
mar
27 °
mie
20 °
joi
18 °
vin
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii