Ministrul Muncii, Florin Manole, afirmă că toată lumea trebuie să respecte legea și că demnitatea fiecărei persoane trebuie recunoscută. Ministrul mai spune că nu vor exista excepții de la această regulă, dând exemplu lucrătorii din construcții care muncesc într-un mediu de risc, permanent, din cauza muncii „la negru” sau a lipsei măsurilor de siguranță.
„Respectul față de muncitori începe cu respectarea legii. Și continuă cu recunoașterea demnității fiecărei persoane care muncește cinstit. Avem datoria să veghem ca acest lucru să devină regulă, nu excepție. În sectorul construcțiilor, sunt mulți lucrători expuși zilnic riscurilor, fie din cauza muncii nedeclarate, fie din lipsa măsurilor de siguranță. Acest lucru trebuie să înceteze”, scrie Petre Florin Manole pe Facebook.
Ministrul dezvăluie că, doar în 6 zile, inspectorii de muncă au identificat 600 de persoane care lucrau „la negru”. Sancțiunile aplicate au fost de peste 10 milioane de lei.
„În doar 6 zile, inspectorii de muncă au identificat aproape 400 de persoane care munceau „la negru” și au aplicat sancțiuni de peste 10 milioane de lei. Au fost sistate activități și oprite echipamente periculoase care puneau în pericol viețile oamenilor. Campania națională de control va continua nu pentru a vâna greșeli, ci pentru a proteja viața, sănătatea și drepturilor celor care construiesc, la propriu, viitorul României. Comunicat integral al Inspecției Muncii – AICI”, a mai scris ministrul.
Comunicatul remis de Ministerul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității Sociale
Campania Națională desfășurată în perioada 14-19 iulie 2025, o inițiativă dedicată combaterii muncii nedeclarate și asigurării siguranței la locul de muncă în sectorul construcțiilor, reafirmă angajamentul ferm al Inspecției Muncii de a proteja drepturile lucrătorilor și de a impune respectarea legii.
Sectorul construcțiilor se confruntă în continuare cu provocări semnificative legate de respectarea normelor de muncă și siguranță.
Datele statistice recente subliniază persistența unui număr ridicat de accidente de muncă și a muncii nedeclarate, motiv pentru care intensificarea controalelor este o necesitate.
Scopul campaniei a depășit simpla remediere a neconformităților, vizând și creșterea gradului de conștientizare atât în rândul angajatorilor, cât și al lucrătorilor, privind riscurile asociate nerespectării legislației muncii.
În domeniul relațiilor de muncă, în cadrul celor 888 de controale efectuate au fost identificate 395 de persoane care prestau muncă nedeclarată.
Sancțiuni severe
Au fost aplicate 561 de sancțiuni contravenționale, dintre care 233 au fost amenzi în valoare cumulată de 8.407.700 lei și 193 de avertismente.
Pentru remedierea deficiențelor constatate, au fost dispuse 1.079 de măsuri cu termene clare de implementare.
Pe linia securității și sănătății în muncă, au fost verificați 814 de angajatori, aplicând 1087 sancțiuni contravenționale. Dintre acestea, 414 au fost amenzi în valoare de 2.361.000 lei și 673 de avertismente.
O intervenție semnificativă a constat în dispunerea a 22 sistări de activitate la nivelul locului de muncă și 31 opriri din funcțiune a echipamentelor de muncă, măsuri esențiale pentru prevenirea accidentelor grave. Au fost, de asemenea, dispuse 1206 de măsuri cu termene precise pentru remedierea neconformităților.
Principalele neconformități identificate au inclus utilizarea muncii nedeclarate, încălcarea obligațiilor privind evidența orelor de muncă și nerespectarea repausului săptămânal.
În domeniul SSM, deficiențele au variat de la sarcini de muncă necorelate cu calificarea lucrătorilor, lipsa verificării purtării echipamentului individual de protecție, planuri de securitate incomplete, până la lipsa controlului medical, a instrucțiunilor proprii de SSM, a autorizării lucrătorilor și a verificărilor tehnice ale instalațiilor.
De asemenea, s-a constatat nerespectarea utilizării sistemelor de protecție colective și individuale împotriva căderilor de la înălțime.
Campania Națională subliniază valoarea fundamentală a protejării lucrătorilor, a prevenirii accidentelor și a sancționării celor care încalcă legislația muncii.
Inspecția Muncii va continua să monitorizeze îndeplinirea măsurilor dispuse și va menține ritmul acțiunilor de control.