Statele membre UE pot impune propriile interdicții naționale privind accesul minorilor la rețelele sociale

Statele membre UE pot impune propriile interdicții naționale privind accesul minorilor la rețelele sociale

Statele membre UE pot impune propriile interdicții naționale privind accesul minorilor la rețelele sociale, în baza unor noi orientări stabilite în cadrul Legii Serviciilor Digitale (Digital Services Act, DSA), potrivit Politico.

Executivul european a fost presat în ultimele luni să adopte măsuri concrete pentru protejarea copiilor în mediul online. Guvernele din Franța, Danemarca, Spania și alte țări au cerut restricții mai ferme privind accesul minorilor la rețelele sociale, unii acuzând Comisia că nu acționează suficient de rapid.

Franța și Țările de Jos susțin o interdicție completă a rețelelor sociale pentru copiii sub 15 ani. Grecia consideră că accesul ar trebui permis doar cu acordul părinților, în cazul copiilor sub o anumită vârstă. Danemarca, care deține în prezent președinția lucrărilor din Consiliul UE, cere măsuri mai ferme la nivel european.

Meta s-a declarat, de asemenea, în favoarea unor restricții legale care să impună acordul părinților pentru accesul minorilor la rețele sociale sub o anumită vârstă.

Noile orientări ale Comisiei privind protejarea minorilor în online urmăresc să asigure că platformele digitale respectă un set unitar de reguli la nivelul întregii Uniuni Europene, în cadrul DSA – reglementarea emblematică a UE privind serviciile online. Documentul are caracter orientativ (neobligatoriu) și oferă un standard de referință pentru companii în interpretarea cerințelor DSA.

Cum ar trebui platformele să-și adapteze sistemele

Luni, Comisia Europeană a publicat și specificațiile tehnice pentru o aplicație de verificare a vârstei, care ar putea confirma dacă un utilizator are peste 18 ani, folosind documente de identitate sau chiar recunoaștere facială. Aplicația va fi testată în Franța, Grecia, Spania, Italia și Danemarca, țări care susțin măsuri restrictive și își dezvoltă propriile soluții de verificare a vârstei.

Ghidul publicat luni detaliază și cum ar trebui platformele să-și adapteze sistemele pentru a proteja mai bine copiii în multiple aspecte ale funcționării lor.

Textul recomandă ca platformele să nu folosească comportamentul de navigare în sistemele lor de recomandare; să dezactiveze funcții precum „streaks” (serii de activitate) sau confirmările de citire a mesajelor, pentru a reduce potențialul de dependență; să seteze din start opțiuni de confidențialitate și securitate (de exemplu, conturile minorilor să fie invizibile pentru utilizatori din afara rețelei lor) și să ia în considerare dezactivarea unor funcții precum accesul la cameră.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie ușoară
30.2 ° C
30.6 °
29 °
43 %
4.6kmh
0 %
mar
35 °
mie
35 °
J
32 °
vin
31 °
S
33 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii