Zi de mare sărbătoare: Înălțarea Domnului

Zi de mare sărbătoare: Înălțarea Domnului

Înălțarea Domnului reprezintă unul dintre cele 12 mari Praznice Împărătești ale Bisericii. Prima sărbătoare cu cruce roşie din calendar, pe luna iunie, este Înălţarea Domnului, care este sărbătorită, în acest an, pe 13 iunie. Spunem în acest an pentru că Înălţarea Domnului se sărbătoreşte la 40 de zile de la Sfintele Paşti.

Şi cum Sfintele Paşti au picat, în acest an, pe 5 mai, Înălţarea Domnului este sărbătorită la o distanţă de 40 de zile, respectiv pe 13 iunie.

După cum o cere datina, Biserica Ortodoxă prăznuiește Înălțarea Domnului în joia din a patra săptămână după Paște.

În fiecare an, Înălţarea se sărbătorește la fix 40 de zile de la Paşte, fiind o considerată o zi de mare sărbătoare de către toți creștinii. În această zi, Mântuitorul s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Măslinilor.

Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 și 2001, sărbătoarea Înălțării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor și sărbătoare națională bisericească. În această zi, în toate bisericile din țară și străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuți de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credință, libertate, dreptate și pentru apărarea țării și întregirea neamului. Astfel, toate clopotele bisericilor ortodoxe din Patriarhia Română vor fi trase joi, 13 iunie, în semn de prețuire și recunoștință față de Eroii Neamului.

După 13 iunie, toți creștinii vor înlocui urarea „Hristos a Înviat!” cu „Hristos s-a Înălțat!”, iar răspunsul trebuie să fie “Adevărat s-a Înălțat!”. Înălţarea Domnului mai este cunoscută și sub numele de Ispas.

Hristos S-a înălțat la cer de pe Muntele Măslinilor, în văzul Apostolilor și a doi îngeri. Îngerii le-au vorbit ucenicilor despre a doua venire a lui Hristos, ca aceștia să nu se lase copleșiți de durerea despărțirii, potrivit crestinortodox.ro. Din Sfânta Scriptură aflăm că Mântuitorul Și-a ridicat mâinile, binecuvântându-i pe ucenici, iar pe când îi binecuvânta S-a înălțat la cer (Luca 24, 51), în timp ce un nor L-a făcut nevazut pentru ochii lor (F.A. 1,9). Adeseori Dumnezeu le-a vorbit oamenilor din nor, fenomen prin care se manifesta energiile divine, menite sa reveleze prezența Divinitătii, dar sa o și ascundă.

Ce spune tradiția

Ziua în care se sărbătorește Înălțarea Domnului este ultima în care se mai mănâncă ouă roșii, până la Paștele viitor.

Datina spune că, în unele zone din țară, se poartă frunze de nuc la brâu, după cum a purtat şi Hristos atunci când s-a Înălțat. Tradiția mai spune că în ziua sfântă a Înălțării, vitele trebuie bătute cu o legătură de leuștean, pentru a fi sănătoase și grase tot anul. Tot de Înălțarea Domnului, se va tăia din vârful cozilor la vaci și bivoli. Firele se vor îngropa într-un furnicar și se va rosti vorba: „Să ne dea Dumnezeu atâția miei și viței câte furnici în furnicar”.

Superstițiile spun că nu se dă nimic din casă, în special sare și foc, în această zi, pentru a nu avea parte de pagubă și ceartă pentru restul anului. De Înălțare nu se vor semăna culturi, căci se spune că orice se va cultiva în pământ nu va da roade.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
20.2 ° C
20.5 °
20 °
95 %
2.2kmh
0 %
joi
26 °
vin
30 °
sâm
32 °
Dum
35 °
lun
35 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii