Ministerul Apărării Naționale organizează joi, 29 mai, în București și în țară, ceremonii militare şi religioase cu prilejul Zilei Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român. Clopotele tuturor locașurilor de cult din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoștință
În Capitală, activitățile comemorative vor avea loc de la ora 10.00, la Cimitirul Israelit „Filantropia”, și de laora 12.00,laMormântul Ostaşului Necunoscut – Parcul Carol I, laMonumentul Eroilor căzuţi în misiune în teatre de operaţii şi pe teritoriul României – Parcul Tineretului, la Monumentul Eroilor Patriei – Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”,la Cimitirul Militar Ghencea și la Cimitirul Eroilor Revoluției.
De asemenea, laMormântul Ostașului Necunoscut vor fi rostite, în mod solemn,numele eroilor români căzuți la datorie pentru Țară, iar un detașament al Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul” va executa exerciții de tip Drill-Team.
Între orele 21.00 și 21.30, în Piața Tricolorului din fața Palatului Cercului Militar Național din București, va fi organizat un concert susținut de Muzica militară a Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”, împreună cu Inspectoratul General al Muzicilor Militare, iar în finalul activității, militarii brigăzii se vor retrage cu torțe pe itinerarul Palatul Cercului Militar Național – Bulevardul Eroilor – Palatul Cotroceni – Bulevardul Vasile Milea (sediul Brigăzii 30 Gardă).
De asemenea, în intervalul orar 21.30 și 22.00, la Cimitirul Eroilor Români din Primul Război Mondial din Bulevardul Ghencea, studenți ai Academiei Tehnice Militare, alături de oficialități din cadrul Ministerului Apărării Naționale și Oficiului Național pentru Cultul Eroilor, precum și de reprezentanțiaiAsociației O.N.O.R. – OAMENI, NAȚIUNE, ONOARE, RESPECT vor depune flori și vor aprinde candele la mormintele eroilor.
Reprezentanțele diplomatice și oficiile consulare ale României în străinătate organizează acțiuni de cinstire a memoriei eroilor noștri căzuți și înhumați pe teritoriul altor state.
În semn de recunoştinţă pentru eroii Patriei care au căzut în Primul Război Mondial, autorităţile statului român au hotărât, prin Decretul-lege nr. 1.693 din 4 mai 1920, ca Ziua Eroilor să fie decretată sărbătoare naţională şi să fie celebrată „cu mare fast religios, şcolar, militar şi naţional”, în Ziua Înălţării Domnului. Decizia a fost preluată de Parlamentul României în anul 1995, iar în anul 2003, prin Legea nr. 379 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, s-a proclamat Ziua Eroilor, sărbătoare naţională a poporului român, cea de-a patruzecea zi de la Sfintele Paşti, Ziua Înălţării Domnului Isus Hristos, potrivit tradiţiei româneşti.
În ziua Praznicului Înălțării Domnului, joi, 29 mai 2025, la ora 12.00, clopotele tuturor locașurilor de cult din Patriarhia Română vor fi trase în semn de veșnică pomenire, prețuire și recunoștință față de eroii care s-au jertfit pentru libertatea, demnitatea și unitatea poporului român, mărturisirea credinței creștine și apărarea țării.
Pomenirea eroilor români la sărbătoarea Înălțării Domnului a fost hotărâtă de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în anul 1920 și consfințită prin alte două hotărâri sinodale din anii 1999 și 2001, când această zi a fost proclamată Sărbătoare Națională Bisericească.