De la manuscrise și până la corespondență: Cum poate fi studiat Eminescu online

De la manuscrise și până la corespondență: Cum poate fi studiat Eminescu online

Memorialul Ipotești, locul unde poetul Mihai Eminescu și-a petrecut o mare parte din viață și care a devenit muzeu, pune la dispoziție publicului larg un proiect digital prin care manuscrisele, notele, însemnările, corespondența și documentele care i-au aparținut lui Mihai Eminescu și se află în proprietatea lor pot fi studiate online gratuit.

Toate documentele sunt disponibile pe pagina www.eminescuipotesti.ro, în secțiunea Fondul Documentar, unde se regăsesc varianta scanată a textului, dar și cea transcrisă și comentată de custozii muzeului.

Inițiativa de digitalizare a început în luna octombrie și încă continuă. Corespondenţă, fotografii, cărţi poştale, acte şi documente, manuscrise, note, însemnări, carte rară şi publicaţii de epocă, tot ce formează Fondul Documentar Ipoteşti, va fi pus, treptat, la dispoziţia publicului larg. Toate aceste piese reconstituie o epocă şi întregesc documentar biografia lui Mihai Eminescu, readuc în prim plan personalităţi şi evenimente care, într-un fel sau altul, au avut atingere cu poetul. Unele dintre documente au fost publicate anterior, integral sau fragmentar, altele sunt inedite. Printre acestea, cititorul va recunoaşte sursa de inspiraţie pentru unele studii biografice, va avea surpriza unor informaţii sau imagini noi, va putea descoperi caligrafia delicată sau exprimarea reverenţioasă specifică secolului XIX.

„În dorinţa de a facilita accesul celor interesaţi la documentul autentic, digitizarea Fondului Documentar a devenit una dintre priorităţile Memorialului, în situaţia când, pe de o parte, consultarea frecventă a documentelor rare şi vechi trebuie limitată în vederea protejării acestora, iar pe de altă parte, deplasarea la Ipoteşti, ca şi deplasarea spre alte fonduri de documente şi carte, a devenit dificilă în condiţiile pandemiei”, susţin oficialii Memorialului Ipoteşti.

Cea mai recentă aplicație culturală românească

Muzeul din Ipotești nu este singurul care a început digitalizarea colecțiilor sale. O suită de aplicații românești ale muzeelor și bibliotecilor sunt disponbile online, dar și o serie de cărți românești pentru descărcat gratuit.

Aplicația Muzee și Colecții din România, disponibilă doar în Google Store, a fost dezvoltată de către Asociația Prietenii Muzeului Național de Istorie a României, în colaborare cu Institutul Național al Patrimoniului, și pune la dispoziția utilizatorilor lista completă a muzeelor din România, 943 de instituții. Cea mai recentă aplicație culturală românească vine din partea Bibliotecii Județene din Arad, care a lansat o colecție de peste 300 de cărți și 30.000 de ziare, reviste și periodice din secolele XIX și XX, o parte dintre ele fiind disponibile pentru descărcare gratuită în format PDF.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
6.9 ° C
8.8 °
5 °
88 %
4.1kmh
20 %
sâm
15 °
Dum
18 °
lun
16 °
mar
14 °
mie
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii