Alexandru Rafila contrazice autoritățile europene pe tema vaccinării anti-COVID cu a patra doză

Alexandru Rafila contrazice autoritățile europene pe tema vaccinării anti-COVID cu a patra doză

În timp ce autoritățile europene au cerut vaccinarea anti-COVID de urgență cu doza a patra pentru persoanele trecute de 60 de ani, la noi, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila (PSD), se declară împotriva măsurii.

„Uitându-mă pe cifre, am o percepție legată de o influență mică a vaccinării cu același tip de vaccin în această perioadă. Am recomandat o doză suplimentară, a treia sau a patra, ââcă în România sunt și foarte multe persoane care nu au făcut doza a treia. Avem opt milioane care au făcut două doze și 2,7 milioane care au făcut trei doze”, a spus Rafila, într-o conferință de presă.

Ministrul a afirmat apoi că persoanele care nu s-au vaccinat deloc ar trebui s-o facă poate chiar cu trei doze, iar „a patra să fie o doză care, într-adevăr, prin studiile efectuate, oprește transmiterea acestei variante”.

„Eu rămân la opinia mea. Înţeleg preocuparea reprezentantei Comisiei Europene, doamna comisar Kyriakides, privind protecţia persoanelor vulnerabile. Dacă aş pune într-o balanţă doza a patra acum sau doza a patra cu un vaccin specific în septembrie, eu aş alege în septembrie, că eficacitatea acestui vaccin e limitată acum”, a continuat ministrul Sănătății.

Acesta a mai precizat că, potrivit datelor, există „o protecţie faţă de transmitere extrem, extrem de scăzută” a actualei formule de vaccin anticoronavirus.

Alexandru Rafila a făcut declarațiile în contextul în care Stella Kyriakides, comisarul european însărcinat cu Sănătatea, a îndemnat persoanele vulnerabile și cele de peste 60 de ani să se vaccineze cu a patra doză.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
33.6 ° C
33.9 °
32.8 °
35 %
2.6kmh
0 %
sâm
34 °
Dum
33 °
lun
30 °
mar
30 °
mie
29 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii