fbpx

Andrei Baciu, despre prelungirea certificatelor de vaccinare: Pentru cei care călătoresc e bine să poată să și-l reemită

Andrei Baciu, despre prelungirea certificatelor de vaccinare: Pentru cei care călătoresc e bine să poată să și-l reemită

Toate certificatele de vaccinare anti-COVID-19 au fost prelungite până la sfârșitul anului 2022, a confirmat Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, vineri seară, pe B1 TV.

Oficialul susține că un fake news a determinat 200.000 de oameni să descarce certificatul în ultimele două zile, deși „până acum câteva zile erau 2.000-3.000 de reemiteri pe zi”.
„S-a propagat un mesaj pe multe aplicații de mesagerie, un mesaj care era prin omisiune un fake news cu un impact mare, o să vă pot spune și de ce a determinat 200.000 de oameni să descarce un certificat în ultimele două zile, deci acesta a fost impactul real al acestui fenomen de fake news. Ce spuneți dumneavoastră, în contrast cu acest fake news, este adevărat, și anume certificatele, pe care în momentul de față nu le mai utilizăm în România, sunt utilizate în foarte puține locuri la nivel european, acestea e bine de știut că pot fi utilizate până la sfârșitul anului, până pe 31 decembrie 2022, pentru partea de vaccinare”, a afirmat Andrei Baciu.

El a precizat că inițial fuseseră valabile până pe 30 iunie.

„Au fost introduse pe 30 iunie 2021, au fost valabile un an, până pe 30 iunie 2022. Înainte să expire această perioadă, au fost prelungite până la sfârșitul anului 2022. Nu este nicio grabă în a descărca acest certficat, a-ți reemite certificatul, poate fi făcută oricând, va putea fi făcută oricând până la sfârșitul anului, deci toți cei care primesc astfel de mesaje nu trebuie să se îngrijoreze. Trebuie să ne informăm din surse oficiale”, a adăugat secretarul de stat.

Întrebat dacă acesta poate fi folosit și în afara granițelor, având în vedere că la nivel național nu se mai folosește, Andrei Baciu a explicat: „Nu se mai folosește de câteva luni la nivel național, nu se mai utilizează, însă noi am păstrat posibilitatea de a-ți descărca certificatul și toată infrastructura din spate pentru că mai sunt alte țări europene care au utilizat pentru scurte momente, pentru scurte perioade, și e posibil în alte țări să mai apară, și atunci pentru cei care călătoresc e bine să poată să își reemită certificatul dacă acesta a fost emis mai de demult sau dacă nu îl mai au pur și simplu”.

Întrebat despre temerile legate de posibilitatea de a fi reintrodus certificatul, având în vedere prelungirea valabilității și actualul context epidemiologic, Andrei Baciu a spus: „Nu, n-au nicio legătură, evident, însă această asociere de evenimente și introducerea într-un context favorabil către o direcție este ceva ce este utilizat de cei care manipulează informații. Deseori s-a vorbit despre fake news, însă în acest caz, spre exemplu, acest mesaj pe care eu l-am primit de foarte multe ori, multă lume l-a primit, acum putem cuantifica efectul acestui fake news, adică 200.000 de oameni au descărcat ieri și astăzi, și-au reemis certificatul electronic împotriva COVID-19, iar până acum câteva zile erau 2.000-3.000 de reemiteri pe zi”.

„Toate certificatele care atestă și care recunosc un act de vaccinare, acestea au valabilitate până pe 31 decembrie 2022 (…). Regulile pe care și le definește fiecare țară sunt diferite și se pot folosi aceste informații existente pe QR pentru a tria și pentru a avea diverse opțiuni epidemiologice. În schimb, dacă nu ne-am vaccinat și avem un certificat care atestă trecerea prin boală, acestea au o valabilitate de 180 de zile”, a mai declarat Andrei Baciu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
17.9 ° C
20 °
15.1 °
50 %
2.1kmh
0 %
joi
18 °
vin
23 °
sâm
22 °
Dum
23 °
lun
19 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii