Cât pierde UE dacă nu se respectă ritmul vaccinărilor

Cât pierde UE dacă nu se respectă ritmul vaccinărilor

Economia Uniunii Europene riscă să sufere o lovitură de aproximativ 90 de miliarde de euro în acest an, dacă ritmul vaccinărilor COVID-19 în blocul comunitar nu atinge nivelul din alte regiuni, avertizează grupul german de asigurări Allianz.

Guvernele UE sunt criticate pentru debutul lent al vaccinărilor, ca o dovadă a greşelilor de planificare făcute la Bruxelles şi în alte părţi, spre deosebire de progresele înregistrate în Marea Britanie, Israel și Statele Unite. Pentru a atinge obiectivul privind o imunizare a 70% dintre adulţi până la vară, UE va trebui să crească de şase ori rata vaccinărilor, arată studiul realizat de Allianz şi Euler Hermes –  consultat de Reuters. Se estimează că dacă ritmul actual al vaccinării se va menţine, imunitatea de turmă nu va fi atinsă înainte de 2022. Cu cât vaccinarea populaţiei Europei va dura mai mult, cu atât va fi afectată economia de restricţii şi izolări.

„Fiecare euro care este cheltuit pentru urgentarea vaccinărilor (prin infrastructură şi creşterea producţiei de vaccinuri) ar putea evita pierderi de până la patru euro”, se arată în studiu. Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marţi că strategia europeană de vaccinare are o întârziere de trei până la patru săptămâni comparativ cu cea a altor state, ca urmare a unor proceduri de aprobare mai riguroase. Comisia Europeană a comandat 2,3 miliarde de doze de la şase producători, o cantitate mult mai mare decât are nevoie blocul comunitar.

 

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ceață
8.3 ° C
9.9 °
6 °
87 %
7.7kmh
100 %
vin
16 °
sâm
13 °
Dum
13 °
lun
17 °
mar
9 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii