Studiu japonez: Cea mai recentă mutație a coronavirusului nu poate fi oprită de vaccinuri

În timp ce statele se luptă pentru a bloca varianta Delta, care se răspândește rapid, apar noi dovezi care arată că cea mai recentă mutație, Lambda – care afectează America de Sud – nu poate fi oprită de vaccinuri.

Într-un raport publicat pe bioRxiv, cercetătorii japonezi trag un semnal de alarmă cu privire la varianta C.37, sau Lambda – la fel de virulentă ca Delta datorită unei mutații similare, care le face mai contagioase.

Tulpina a fost detectată în 26 de țări, iar focare de amploare au apărut în Chile, Peru, Argentina și Ecuador. „Rata de vaccinare în Chile este relativ ridicată; procentul persoanelor care au primit cel puțin o doză a vaccinului anti-Covid este de [aproximativ] 60%”, scriu autorii.

„Însă, prima accentuare a epidemiei a avut loc în Chile în primăvara anului 2021, sugerând că varianta Lambda este capabilă să scape de imunitatea dobândită prin vaccinare”, avertizează ei. Lambda a apărut undeva în America de Sud între noiembrie și decembrie 2020 și, de atunci, a fost depistată în țări din Europa, America de Nord și Asia (cazuri izolate), conform datelor GISAID.

Varianta Lambda nu este, deocamdată, foarte răspândită. „Am arătat că varianta Lambda are nu numai infecțiozitate crescută, ci și rezistența împotriva imunității antivirale”, spun cercetătorii. Lambda este în prezent etichetată drept „variantă de interes” de către Organizația Mondială a Sănătății, în comparație cu tulpinile Alpha, Beta, Gamma și Delta, care sunt acum definite drept „variante de îngrijorare”.

Campania de vaccinare din Chile, unde Lambda este răspândită cel mai mult, s-a bazat în principal pe vaccinul chinezesc Sinovac, care folosește virusul inactivat pentru a declanșa producția de anticorpi, potrivit stiripesurse.ro.

Te-ar putea interesa și

Ultimele articole

Campanii

Vremea

București
cer fragmentat
13 ° C
13 °
12.1 °
76 %
2.6kmh
75 %
mar
16 °
mie
14 °
joi
17 °
vin
24 °
sâm
27 °

Opinii