Unde se răspândește noua variantă de Covid, EG.5

Unde se răspândește noua variantă de Covid, EG.5

Covid-19 EG.5 se răspândește rapid în SUA, Irlanda, Franța, Marea Britanie, Japonia și China. Organizația Mondială a Sănătății și-a actualizat statutul miercuri: de la o variantă aflată în monitorizare, la o variantă de interes.

Tulpina a devenit cea mai răspândită în America, pe măsură ce cazurile, vizitele la urgențe și spitalizările cresc, deși nu există nimic care să sugereze că această tulpină specifică este cea care determină aceste creșteri, potrivit CNN.

Aproximativ 17% dintre cazurile noi de Covid-19 din Statele Unite ale Americii sunt infectări cu noul Covid EG.5; iar 16 procente sunt din cauza variantei XBB.1.16, conform ultimelor estimări ale Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor din SUA.

EG este o derivație a tulpinii recombinate XBB din familia Omicron. Reprezintă o altă modificare progresivă a virusului, mai degrabă decât un salt evolutiv major, precum tulpina originală Omicron. În comparație cu părintele său XBB.1.9.2, EG are o mutație suplimentară la vârful său, la poziția 465. Această mutație a mai apărut în alte variante de coronavirus. Oamenii de știință nu sunt încă siguri ce efecte poate crea.

Mutația 465 este prezentă în aproximativ 35% dintre secvențele de coronavirus raportate la nivel mondial, inclusiv o alta care este în creștere în prevalență în nord-est, FL.1.5.1, sugerând că transmite un fel de avantaj evolutiv față de versiunile anterioare. EG.5 are acum, de asemenea, propria ramificație, EG.5.1, care adaugă o a doua mutație la vârf. Și acesta se răspândește rapid.

Dr. David Ho a testat aceste variante în laboratorul său de la Universitatea Columbia. Medicul a explicat: „Ambele sunt doar puțin mai rezistente la anticorpii neutralizanți din serul persoanelor infectate și vaccinate”, a spus Ho, profesor de microbiologie și imunologie, într-un e-mail către CNN. Din punct de vedere clinic, a punctat el, aceste variante nu ar urma să provoace simptome diferite sau mai severe decât virușii care au apărut înaintea lor.

Epidemiologii cred că de fapt comportamentul uman este motorul acestei creșteri. Ei indică lucruri precum, căldura record care conduce mai mulți oameni în interior pentru aer condiționat, ceea ce ajută la răspândirea virusului.

Totuși, există motive pentru a avea speranță că acest val de cazuri nu va fi atât de rău, spune dr. Anne Hahn, asociat postdoctoral în Departamentul de Epidemiologie a Bolilor microbiene de la Școala de Sănătate Publică din Yale. „Pornim de la o valoare inițială foarte scăzută, în combinație cu imunitate ridicată a populației, ceea ce ar merge împotriva unei creșteri mari în curând. Cu toate acestea, ce vor face aceste noi variante în timpul iernii rămâne de văzut”, a spus ea.

Dr. Eric Topol, cardiolog la Institutul de Cercetare Translațională Scripps, spune că amplificatorul Covid-19 actualizat din această toamnă, care va viza varianta XBB, ar trebui să fie o potrivire foarte apropiată cu variantele care circulă acum, inclusiv EG.5, și se așteaptă ca acesta să ofere o protecție puternică.

Producătorii de vaccinuri au spus că speră să aibă vaccinurile actualizate în câteva săptămâni, dar directorul CDC, Dr. Mandy Cohen, estimează că vaccinul actualizat va fi disponibil în octombrie, deoarece va avea nevoie de aprobare de la Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA și de o recomandare de la CDC, conform stiri.tvr.ro.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.5 ° C
16.6 °
14 °
69 %
4.1kmh
0 %
sâm
21 °
Dum
22 °
lun
22 °
mar
21 °
mie
14 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii