Săptămâna poeziei în Capitală. Începe Festivalul Internațional de Poezie București

Săptămâna poeziei în Capitală. Începe Festivalul Internațional de Poezie București

Luni 9 septembrie începe o nouă ediție (a XIV-a) a Festivalului Internațional de Poezie București, proiect ce reunește nu mai puțin de 50 de evenimente. Cunoscut și urmărit cu interes atât de breasla scriitorilor, cât și de publicul iubitor de literatură, festivalul reunește anual la București zeci și sute de nume importante ale poeziei de astăzi de pe întreg mapamondul, într-o succesiune variată de evenimente, în cadrul cărora scrisul este sărbătorit ca artă, alături de tonalitățile muzicii, nuanțele și viziunile picturale sau bucuria unui spectacol teatral ori cinematografic.

Festivalul debutează cu o conferință susținută în Aula Academiei Române de către scriitorul și traducătorul brazilian Marco Lucchesi – membru al Academiei Braziliene de Litere și președinte al Bibliotecii Naționale a Braziliei. Reputatul om de litere va susține conferința cu tema „Elogiu limbii române”. Conferința va fi urmată de lansarea volumului său, „Dor și Saudade”, care pune în valoare „consangvinitatea magică între română și portugheză – patrias și matrias, aceeași limbă saudade – dor, inepuizabil rezervor metafizic”, cum menționează traducătorul cărții, Dinu Flămând, în prefața acesteia.

Deschiderea oficială a acestei ediții a Festivalului va avea loc, la fel ca în ceilalţi ani, în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”. Ea va fi marcată de o serie de lecturi publice susținute de Antonella Anedda (Italia / video), Nora Iuga (România), Ion Mureșan (România), Magda Cârneci (România), Denisa Comănescu (România), Marco Lucchesi (Brazilia), Kata Győrfi (România), Dumitru Crudu (România), Octavian Soviany (România), Radu Vancu (România) și Nicolae Prelipceanu (România). Seara se va încheia cu un concert susţinut de artiştii Ansamblului Cameral de Muzică Veche „Anton Pann”. Ei vor interpreta compoziții semnate de marele cărturar, utilizând instrumente specifice timpului în care ele au fost compuse – oud, kanun, ney, bendir, riq. În concert, alături de aceste instrumente specifice, muzicienii vor performa și la instrumentele clasice, clarinet și violoncel, dar și la vioara marca Niccolò Gagliano 1760, proprietate a landului german Baden-Württemberg.

Seara se încheie la ARCUB, în strada Lipscani, cu un performance poetic susţinut de Chris Tănăsescu aka Margento (Citizen of the Universe).

Programul complet al evenimentelor se găsește pe site-ul festivalulii, FIPB.ro.

În cifre, programul ediţiei din acest an a Festivalului Internaţional de Poezie Bucureşti înseamnă peste 70 de ore de lecturi publice, la care iau parte poeţi din peste 20 de ţări de pe cinci continente. Programul include dezbateri de peste 15 ore şi tot atâtea ore dedicate lansărilor de carte. Momentele de performance, improvizaţie poetică, atelierele şi workshopurile dedicate poeziei însumează peste 50 de ore, la fel precum concertele, vernisajele, conferinţele şi spectacolele.

La ediţia din acest an, sub motto-ul „Carte de identitate | poezia”, iubitorii de poezie vor avea acces gratuit la evenimentele din cadrul festivalului, fiind invitaţi să-şi creeze propriile cărţi de identitate ca cititori de versuri, cu propriile date personale literare. Cele mai frumoase poeme şi versuri vor fi reunite într-o pop-up antologie online, cinci dintre participanţi urmând a primi premii constând în cărţi de poezie cu autografe.

Festivalul Internaţional de Poezie Bucureşti este organizat de Primăria Municipiului Bucureşti prin Muzeul Naţional al Literaturii Române din Bucureşti, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
ploaie de intensitate mică
22.1 ° C
23.8 °
20 °
73 %
0.5kmh
40 %
vin
24 °
sâm
27 °
Dum
22 °
lun
20 °
mar
23 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii