A început campania „România Reciclează”

A început campania „România Reciclează”

Campania de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice „România Reciclează” a început joi, în şapte localităţi din ţară.

Campania este organizată de Asociaţia Environ, care a reuşit să colecteze până în prezent peste un milion de kilograme de deşeuri electrice.

“Campania de reciclare a deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE) «România Reciclează», ediţia a opta, începe astăzi şi se va desfăşura într-o primă etapă în Berceni (Prahova), Râmnicu Vâlcea, Lungeşti şi Brezoi (Vâlcea), Drăgăneşti de Vede (Teleorman), Crivăţ (Călăraşi) şi Bălan (Harghita). Până acum, organizatorul acţiunii, Asociaţia Environ, a reuşit să colecteze prin acest program peste un milion de kilograme de deşeuri electrice în cadrul a peste 450 de acţiuni desfăşurate în aproximativ 150 de localităţi din întreaga ţară”, se arată într-un comunicat al Asociaţiei Environ.
Sursa citată a menţionat că cele mai multe deşeuri DEEE colectate şi reciclate până acum prin acest program: televizoare şi monitoare (16.000 de bucăţi), echipamente IT (aproape 6.000 de bucăţi), frigidere (peste 2.100 de bucăţi), maşini de spălat (1.500 bucăţi).
Reprezentanţii Asociaţiei Environ au precizat că prin reciclarea corectă a deşeurilor electrice, se recuperează o serie de materii prime secundare care pot fi folosite la fabricarea altor produse: fier, aluminiu, cupru, plastic, sticlă, dar şi metale precum aurul, argintul, platina. Astfel, aproximativ 80-85% dintr-un deşeu electric poate fi recuperat şi reciclat.
„Am lansat Programul România Reciclează având două obiective: să promovăm informarea corectă a populaţiei cu privire la importanţa colectării selective a deşeurilor electrice, în vederea reciclării acestora, şi să consolidăm parteneriatele cu autorităţile publice locale pentru a construi împreună un sistem funcţional de colectare a acestor tipuri de deşeuri periculoase. Noi credem că reciclarea trebuie să fie un obicei sănătos, izvorât din convingere, şi nu un gest condiţionat de recompense. Totuşi, pentru că oamenii au nevoie de încurajare şi recompense imediate până vor deveni conştienţi de impactul pozitiv al acţiunilor responsabile, vom premia persoane din comunităţile cele mai responsabile”, a declarat Roxana Puia, director de marketing al Asociaţiei Environ.
Locuitorii din oraşele şi satele participante la campanie pot solicita telefonic ridicarea gratuită a deşeurilor, de la domiciliu. În unele localităţi, primăriile organizează şi puncte fixe de predare a deşeurilor.
Reprezentanţii Asociaţiei Environ mai arată că, potrivit legislaţiei în vigoare (OUG nr. 5/2015), în momentul în care cumperi un produs nou electrocasnic de mari dimensiuni, de exemplu un frigider sau o maşină de spălat, poţi solicita comerciantului ridicarea gratuită de acasă a produsului vechi. Opţiunea este valabilă atât la achiziţionarea directă din magazine, cât şi la comanda online. În privinţa deşeurilor electrice de mici dimensiuni, acestea pot fi predate gratuit în magazin, toţi distribuitorii cu spaţii de vânzare de minim 400 mp având obligaţia de a organiza puncte de colectare, fără a condiţiona clientul de achiziţionarea unui produs.
Campania România Reciclează se derulează în fiecare an, începând din 2018, în colaborare cu reprezentanţii a peste 150 de autorităţi locale.
Lista localităţilor este deschisă, primăriile putând să îşi exprime interesul de a se înscrie în campanie şi a organiza acţiuni de colectare oricând în perioada 1 septembrie – 30 octombrie 2023.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
câțiva nori
20 ° C
20 °
20 °
47 %
2.6kmh
18 %
lun
21 °
mar
23 °
mie
24 °
joi
26 °
vin
27 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii