Amnistia fiscală și gestionarea mai eficientă a cheltuielilor publice vor aduce un plus de nouă miliarde de lei la buget

Amnistia fiscală și gestionarea mai eficientă a cheltuielilor publice vor aduce un plus de nouă miliarde de lei la buget

Guvernul României a aprobat o serie de măsuri care privesc atât îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare, dar şi mai buna utilizare a fondurilor alocate pentru cheltuieli în zona serviciilor publice şi, de asemenea, o serie de măsuri pentru sprijinirea investiţiilor derulate de autorităţile publice centrale şi locale în baza proiectelor cu finanţare din fonduri externe, a declarat, miercuri, ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, citat de Agerpres.

Măsurile care privesc îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare ar putea aduce la buget 7,9 miliarde de lei, iar mai buna utilizare a fondurilor alocate pentru cheltuieli în zona serviciilor publice ar avea un impact de un miliard de lei, rezultatul fiind o influenţă pozitivă asupra deficitului bugetar de 9 miliarde de lei, a susţinut ministrul, la briefingul de presă.

„Este un pachet de măsuri extrem de complex care, pe de o parte, priveşte mediul de afaceri şi, pe de altă parte, priveşte cheltuielile publice ale statului pentru o mai bună utilizare a fondurilor şi sprijinirea cheltuielilor cu investiţiile necesare în această perioadă de timp în care România accesează bugetele de investiţii, pentru Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă şi Politica de Coeziune”, a mai spus Marcel Boloș.

Facilitățile fiscale se împart în două categorii, conform șefului Finanțelor. Prima se referă la contribuabilii buni platnici, care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele și care vor primi o bonificaţie de 3% din impozitul pe profit datorat şi plătit sau, după caz. Asta înseamnă că, prin decizie a ANAF, în mod automat va fi acordată bonificaţia care va putea fi utilizată pentru plata impozitelor şi taxelor în anul 2025 sau, după caz, pentru compensarea cu alte accesorii sau alte datorii faţă de buget. „Este un semn de respect pentru contribuabilii care şi-au achitat la timp impozitele şi taxele şi, în acelaşi timp, o iniţiativă care a fost aprobată de Guvern pentru a stimula conformarea voluntară, care este pasul cel mai firesc şi cel mai normal pentru îmbunătăţirea colectării creanţelor bugetare”, a menţionat Boloş.

O a doua categorie de măsuri vizează contribuabilii cu debite restante înregistrate până la data de 31 august 2024. În cazul acestora, s-a aprobat anularea accesoriilor – însemnând dobânzi, penalităţi de întârziere şi penalităţi de nedeclarare – sub condiţia achitării debitelor restante până la 25 noiembrie 2024.

Referitor la modul în care vor fi gestionate cheltuielile publice, în vederea eficientizării și a realizării de economii, ministrul a făcut precizarea că setul de măsuri nu a inclus autoritățile publice locale, libere să dispună de fonduri ca și până acum. „Primăriile, consiliile judeţene în continuare îşi pot implementa fără probleme investiţiile şi activităţile de asigurare a serviciilor publice în condiţii de normalitate”, a spus Boloș. Mai mult, pentru acestea, a fost majorat plafonul de contractare din trezoreria statului de împrumuturi pentru implementarea proiectelor de investiţii la suma de 2 miliarde lei şi a fost majorat plafonul de trageri cu suma de 700 de milioane lei. O altă măsură se referă la o categorie de împrumuturi speciale derulate cu autorităţile publice locale şi prin intermediul împrumuturilor dintre trezoreria statului a fost majorată cu suma de 1,5 miliarde lei. De asemenea, partea de prefinanţări din fondurile europene, respectiv acordarea prefinanţărilor necesare pentru proiectele de investiţii, a crescut la un procent de 30%. „Cu alte cuvinte, este o măsură de flexibilizare a utilizării fondurilor europene şi de facilitare a implementării proiectelor de investiţii”, a explicat ministrul.

 

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
29.5 ° C
30.6 °
28.8 °
27 %
4.6kmh
0 %
lun
30 °
mar
28 °
mie
23 °
joi
29 °
vin
32 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii