În România: Ce prevede Legea Laptelui și a produselor lactate

În România: Ce prevede Legea Laptelui și a produselor lactate

Klaus Iohannis, președintele României,  a semnat recent decretul prin care a promulgat Legea Laptelui, inițiată de PSD.

„Legea Laptelui și a produselor lactate” a fost adoptată pe data de 19 octombrie, în Parlamentul României, cu unanimitate de voturi.

Ce prevede legea

Legea Laptelui și a produselor lactate interzice folosirea denumirilor „lapte” sau „produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte. Mai mult, susțin inițiatorii, pentru a inscripționa pe eticheta laptelui și a produselor lactate sintagma „Produs Românesc”, este obligatoriu ca produsul să fie obținut pe teritoriul național, din materii prime de bază provenite în proporție de 100% din fermele din România, potrivit B1 TV.

De asemenea, produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale se comercializează în spaţii de prezentare și vânzare bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită a conținutului acestor produse.

Cei care nu vor respecta prevederile Legii Laptelui vor fi sancționați cu amenzi dar și cu oprirea temporară de la comercializare a produselor până la remedierea deficiențelor sau suspendarea autorizației de prelucrare/producție/comercializare.

„Este o lege corectă și responsabilă, care va proteja cetățenii de marketingul înșelător și va transforma laptele produs în România într-un adevărat „brand”, procesatorii primind recunoaștere și respect”, a transmis, luna trecută, deputatul PSD Florin Barbu, pe Facebook.

„Actul normativ adoptat reglementează sectorul laptelui și produselor lactate și se creează cadrul juridic pentru prezentarea și comercializarea produselor, respectarea condițiilor de igienă și informarea corectă a consumatorului.

Prevede inscripționarea de informații suplimentare pe etichetele produselor – indicarea țării de origine sau a locului de proveniență, ingredientele primare folosite, pentru că printr-o etichetare corectă se reduce marketingul înșelător și concurența neloială.

Stipulează ca produsele pe bază de lapte cu adaos de grăsimi vegetale și produsele vegetale să se comercializeze în spaţii de prezentare și vânzare separate, bine delimitate, pe rafturi separate față de produsele lactate autentice, cu atenționare explicită catre cumpărător a conținutului acestor produse”, a mai precizat deputatul.

„În cadrul direcției de specialitate din cadrul Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale care are ca scop monitorizarea producţiei de lapte de vacă, bivoliță, oaie și capră, centralizarea datelor de pe piață, urmărirea și analizarea tendințelor de consum, a producției, a echilibrului între cerere si ofertă și a costurilor.

Se interzice folosirea denumirilor „Lapte” sau „Produse lactate” pe eticheta produselor care nu conțin lapte.

Le mulțumesc atât colegilor mei din Comisia pentru Agricultură, cât și tuturor celor au votat această lege, procesatorilor din domeniu, alături de cale am dezbătut fiecare articol din actul normativ!

Împreună am reușit să fim un adevărat sprijin pentru procesatori și pentru românii care vor ști că laptele pe care îl cumpără este 100% lapte, 100% românesc, pentru că au ales raftul corect!”, a fost mesajul transmis de Florin Barbu.

Te-ar putea interesa și

Vremea

București
cer senin
15.6 ° C
16.1 °
12.8 °
67 %
4kmh
0 %
mie
15 °
joi
18 °
vin
19 °
sâm
20 °
Dum
21 °

Ultimele articole

Campanii

Opinii